Már egy hónapnyi Facebook nélküli élet is boldogabbá teszi az embert

Meglepő eredményre jutott új kutatásában a New York-i és a Stanford Egyetem: ha egy hónapig mellőzi valaki a Facebookot, nem csak jobban érzi majd magát tőle, egy esetleges visszatérés után sokkal kevésbé fogják érdekelni a közösségi oldal eseményei.

Sokfelől hallhatjuk, hogy a közösségi média ártalmas az életünkre, ezért érdemes néha kikapcsolni, de legalábbis visszább venni. Ehhez korábban maga a Facebook is segítséget nyújtott.

Arról azonban nemigen jelent még meg konkrét, kutatási eredményeket is közlő beszámoló, milyen hatása van pontosan, ha valaki hosszabb időre nélkülözi ezeket a szolgáltatásokat, pláne a Facebookot, de a New York-i és a Stanford Egyetem révén most végre kaphatunk róla.

A két nívós egyetem több mint kétezer önkéntes bevonásával végzett el egy kísérletet, amelyhez kimondottan olyan jelentkezőket kerestek meg, akik bevallottan sok időt töltenek el a Mark Zuckerberg által kreált világban. A "pácienseknek" egy hónapnyi szünetet kellett tartaniuk. A szakemberek a kényszerpihenő után több dologra is rávilágítottak: a vizsgált személyek egyrészt elégedettebbek lettek az életükkel, másrészt kevésbé érezték magukat magányosnak vagy depressziósnak.

A felmérés során arra is fény derült, hogy az alanyok facebookozós tevékenységét másfajta programok vették át az egy hónapig tartó megvonás alatt. Volt, aki a korábbinál többet tévézett, másvalaki a családtagjaira, a szeretteire fordította a felszabadult időt. Azok pedig, akik az egyhónapos szünet után visszatértek az oldalra, átlagosan 23 százalékkal kevesebbszer mentek fel rá, vagyis nagyban csökkent a vele eltöltött idő.

A kutatás egyedüli negatívuma, hogy nem reprezentatív, az alanyok ugyanis saját maguk értékelték a megvonás utáni közérzetüket. Az eredmény mindenesetre beszédes.

hvg.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés