Cservák gondolatai az új szabályokról II. rész



A legnagyobb problémát a golfban manapság a lassú játék okozza. Abban minden játékos egyetért, hogy ez nagy baj, de mindenki azt mondja, hogy nem ő maga, hanem a másik a hibás ezért! Én azt, hogy te, te azt, hogy ő, ő azt, hogy én. A Golf.com egy felmérést végzett, ami szerint a válaszadók 78%-a jelezte, hogy komoly problémának tartja a lassú játékot, hiszen az az ő játékát tönkreteszi, 100%-uk viszont kijelentette, hogy az ő sebessége rendben van! Hoppá!!!

Jó ötletnek tartom a „Ready golf” fogalmát, amikor bizonyos keretek között másik játékos is üthet, mint aki szabály szerint következne. De nagyon fontos kitétel a „bizonyos keretek között”! Mert nem válhat össze-vissza csapkodássá egy flight játéka, aki éri, üti! Első tételként kiemelem, hogy az első elütőn annak kell kezdenie, akit a Bizottság a startlista szerint megnevezett. A későbbi elütőkön módosulhat a sorrend, de nem kellene letolni az elütőről az éppen készülő jogosultat, ugyanakkor a jogosult fölajánlhatja a láthatóan besózott társnak: ha akarsz, kezdjél, én még nem vagyok kész!

A játéktéren is megegyezéssel, jelekkel, baráti gesztusokkal kellene kezelni ezt a lehetőséget, egy más probléma miatt elmérgesedett helyzetben csak újabb gondot indukál a kierőszakolt ütés-csere!

Két-három éve, egy bírótalálkozón elmondtam a véleményemet, hogy szerintem igazságosan csak akkor lehetne a lassú játékot szankcionálni, ha minden szakaszon lenne egy bíró, és a 18 bíró egymással folyamatosan kommunikálva tudna játék sebesség ügyben döntéseket hozni. Nagy örömömre (és büszkeségemre) a PGA Tour legújabb igazgatója a beiktatásakor adott interjújában hasonlóképpen nyilatkozott!


A hírek szerint Adam Scott nemrégen arról beszélgetett egy PGA Tour bíróval, hogy adjanak neki lassú játékért egy ütés büntetést, kvázi figyelemfelkeltésből! Ő szívesen vállalja az áldozati bárány szerepét, ha ezzel felhívják a játékosok figyelmét a helyzet tarthatatlanságára! Nem semmi felajánlás!


Brooks Koepka csak általánosságban bírált, sajnálkozva, hogy ilyen a rendszer, senkinek nincs töke, hogy megbüntesse őket. „No one ever has the balls to actually penalize them.” 


Utoljára Edoardo Molinari nyilatkozatát olvastam, aki a múlt heti Hassan II Golf Trophy öt és félórás sebességét kritizálta. A mellékelt twitter bejegyzésben azt írta, hogy valami komolyat kellene tenni már ez ügyben, és ha legalább ezren retweetelik a bejegyzését, megosztja az érdeklődőkkel azoknak a listáját, akik lassú játékért pénzbüntetést kaptak a European Touron!


Látható, hogy rövid időn belül 1300 olvasó reagált, így Dodo eleget tett ígéretének, feltette a listát. Erősen elképzelhető, hogy ezért komoly büntetést fog kapni a Tour vezetőitől, (hiszen nem véletlenül nem nyilvános a lista!), annál bátrabb, hogy ezt is vállalja a jó ügyért!

Mellesleg a pályán 1981 óta 36 év elteltével, 2017-ben szabtak ki először büntetést Brian Campbellnek és Miguel Angel Carballonak egy foursome eseményen. Érdemes talán megállni itt egy pillanatig. Szabály szerint egy játékos először figyelmeztetést kap a „rossz idő”-ért, tehát ha hátrányban van a score-kártyán feltüntetett helyzethez képest, a második „rossz idő”-nél pedig egy ütés büntetést kap. A helyzetet ebben az esetben befolyásolta, hogy a foursome-ban  a „játékos” fogalma magában foglalja a partnerét is. És mivel mindkettőjüknek volt már rossz ideje, közösen megkapták az egy ütés büntetést.


Visszatérve Molinarihoz, illetve a listához, idén eddig Adrian Otaegui, Louis Oosthuizen és Erik van Rooyen kapott büntetést, mégpedig ezen a szinten semmiségnek ható 3.000 eurót. Láthatjuk azt is hogy nagy nevek is szerepelnek rajta. Négy „timing”-gal Henrik Stenson, hárommal Hideki Matsuyama és Jon Rahm, de olvashatjuk Rickie Fowler, Bryson DeChambeau és Tiger Woods nevét is. Az említett összeget közülük is csak párnak kellett befizetni...

A szabály konkrétan megszabja, hogy egy játékosnak 40 másodperc áll a rendelkezésére, hogy megüsse a labdáját, hozzátéve, hogy a flightban az elsőként ütő plusz 10 másodpercet kap. A problémát abban látom, hogy nem azon múlik egy-egy játékos, és ezáltal a flight ideje, hogy valaki túllépi ezt az időkorlátot mondjuk 5-10 másodperccel, bár a tavalyi Shot Clock Mastersen már 2 másodperc késésért is büntetőütéssel büntettek. A hosszú játék oka a lassú lötyögésben rejlik, hogy útközben nem készülnek fel a játékosok, hogy „ott” majd mi vár rájuk. Nem előzetesen ellenőrzik a távolságot, hanem amikor már ütésre következnének, majd az ütőválasztás után még egyszer mérnek. Ez biztosan nem fér bele a 40 másodpercbe! De az még szomorúbb látvány, amikor egy kétszeresen is megmért távolsághoz képest a játékos 20 méterrel rövidebbet, vagy hosszabbat üt!

Mire való volt akkor ez a precízség?! Rendszeres időveszteség a greenen minden gurítás utáni green olvasás, amit talán elfogadnék attól, aki bővében van az időnek, de akinek „rossz az ideje” (out of pace) igyekeznie kellene behozni a lemaradást. És ehhez eleve megfontoltan kell a táskákat, trollykat a greennél elhelyezni, hogy a már várakozó következő társaságnak ne kelljen még azt is megvárni, míg valaki körbesétál a rossz helyen hagyott baggel. Szerintem az ilyen nemtörődömség kimeríti a szándékos szabályszegés fogalmát, amit nyilatkozatában Molinari is megemlített.

Azt tanultam, ha egy sportágat nem a saját szabályai szerint játszod, egy másik sportágat játszol! Gondoljunk bele, mi lenne, ha a labdarúgásban 1-2 szabályt nem vennének figyelembe, és mondjuk, kézzel is megfoghatnák (büntetlenül) a labdát, vagy kézilabdában 5-6 lépést tennének labdával a kézben, vagy 4 méterről lőnének kapura, stb. Ugye, vicces belegondolni?

Nincsenek kis szabályok, meg nagy szabályok. Ha ezt A játék sebessége (Pace of play) dolgot figyelmen kívül hagyjuk, megnevezhetünk még pár dolgot, amit a golfban nem kellene olyan komolyan venni. Lehessen mondjuk nyugodtan belerúgni a labdába, de csak 1-2 méterest, és ne közelebb a lyukhoz! Vagy próbáljanak vinni több ütőt, de semmiképpen nem többet húsznál!

Esetleg minden pályán meg kellene szavaztatni, hogy milyen további szabálypontokat ne vegyenek. figyelembe! Az lenne az igazi örömjáték, és akkor „rules official” sem kellene már!

Cservák László



banner ugynoksegi v2 260px

Keresés