2025: jön az adatcunami



Ép ésszel szinte felfoghatatlan, mennyi adatot fognak generálni mindössze néhány éven belül az IoT-eszközök az IDC legújabb előrejelzése szerint.

Megdöbbentő adatokkal szembesít az IDC becslése: 2025-re legalább 41,6 milliárd IoT-eszköz lesz a világon. Az IoT betűszó az Internet of Things rövidítése, amelynek szó szerinti fordítása elég szerencsétlen (a dolgok internete), és nem is írja le valójában, hogy miről van szó. Olyan eszközöket sorolhatunk ide, amelyek az interneten keresztül is elérhetők, és képesek akár önállóan is kommunikálni egymással, vagy hálózatba kötött intelligens eszközökről van szó. IoT-eszközök lehetnek gépek, szenzorok, kamerák orvosi és ipari eszközök, de akár okostelefonok is.

A becsült 41,6 milliárd IoT-eszköz 2025-ben már 79,4 zettabájtnyi adatot fog generálni, és ez valóban felfoghatatlan adatmennyiség. Egy zettabájt ugyanis ezermilliárd gigabájt, de talán jobban elképzelhető, ha úgy jellemezzük a zettabájtnyi adatot, hogy az 2 milliárd évnyi zenének felel. Szóval ilyen elképesztő mennyiségű adat áramlik majd az IoT-eszközökön, amelyből leginkább a videofelügyeleti rendszerek veszik majd ki a részüket. Érthető, ha rengeteg adattal dolgoznak, elég arra gondolni, hogy számítógépes látást használnak fel az emberek tömegeinek elemzésére.

A legnagyobb növekedést azonban mégsem ezek produkálják majd, hanem az ipari és autóipari berendezések (60 százalékos növekedés szemben az átlagos 28,7 százalékos növekedéssel), bár az orvosi berendezések területén is átlagot meghaladó növekedési ütemet vizionál az IDC. A háztartási és hordozható eszközök is egyre több adatot kezelnek majd. Éppen ezért válik egyre fontosabbá az adatvédelem, az eszközökön lévő biztonsági rések felfedezése és befoltozása – jegyzi meg az IDC.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés