Cservák gondolatai a 148. The OPEN rajtja előtt (I. RÉSZ)


Csütörtöktől a történelem tovább íródik

Szerintem megborzongtató érzés belegondolni, hogy az első golf bajnokságot 159 évvel ezelőtt rendezték meg, és idén már a 148. következik a sorban!

1860 októberében Prestwick 12 lyukas pályáján 3 kört lejátszva 8 játékos közül Willie Park szerezte meg a bajnoki címet, aki győzelme elismeréséért egy ezüsttel díszített súlyos bőrövet kapott. Az akkori értékén 25 fontba került övet bírsággal fenyegetetten a klubban kellett tartani, a kiírás szerint  harmadszori elnyerésével került tulajdonosa végleges birtokába.

Amikor Young Tom Morris 1870-ben végleg elvitte a díjat, dilemmát jelentett, milyen pénzből hogyan, mikorra fogják a pótlását megoldani. 1861-től már nyílt, mindenki számára lehetőséget adó versenyben hirdették meg a Championshipet, az első bajnok, aki már az új díjat, az ezüstből készült Claret Jugot kapta meg, Tom Kidd, az 1873-as győztes volt, az első belegravírozott név pedig az 1872-es nyertes, Tom Morris Junior volt.




Mielőtt valaki nekiáll kiszámolni, hogy nem stimmelnek a számok és az évszámok, a megfejtés az, hogy 1915-19, valamint1940-45 között a versenyeket a háborúra való tekintettel nem rendezték meg.

A párbeszéd folyamatosan folyt az akkori idők legelismertebb klubjai között, hogy melyik pályák jöhetnek szóba a The OPEN (így, nemes egyszerűséggel) helyszíneként. A hosszú évek alatt a Prestwick Golf Club, a Musselburgh Links, a Royal Cinque Ports Golf Club és a Prince's Golf Club kénytelen volt elbúcsúzni a rendezéstől, a továbbiakban az Old Course at St.Andrews, Muirfield, Royal St.George's Golf Club, Royal Liverpool Golf Club, Royal Troon Golf Club, Royal Lytham & St.Annes Golf Club, Carnoustie Golf Links, Royal Birkdale Golf Club és Turnberry adják, adhatják a helyszíneket. És persze a  Royal Portrush Golf Club, ahol eddig egyszer, 1951-ben rendezték a bajnokságot. Nagy-Britannia és Írország nyílt bajnokságát, mégpedig Észak-Írországban!

Ezen a vidéken, Holywoodban nőtt fel Rory McIlroy, akit 9 éves korában a TV-ben mutattak be, amint golflabdákat ütöget egy mosógépbe. Aztán 16 évesen részt vett a Royal Portrush’s Dunluce Linksen tartott selejtezőn, ami az észak-ír bajnokságra kvalifikált, és 61 ütéssel pályacsúcsot állított fel!

„Az egyik klubtag hívott fel telefonon, és számolt be a történésről, azt hittem szórakozik velem.”-mesélte Michael Bannon, aki hosszú ideig McIlroy edzője volt.-”Senki nem tudhat 61-et ütni a Royal Portrushon, talán nem játszotta le az utolsó két szakaszt!”

Hát, ezek szerint mégis... És most, 2005. július 12. után jó pár évvel Rory megismételheti akkori kunsztját.

Az 1951-es viszonyokhoz képest a pálya alaposan átalakult, nincs adatom arra vonatkozóan, mennyire változott 2005-höz képest.





Az első 3 évben a dísz-övön kívül az első helyezett semmilyen anyagi juttatást nem kapott.

1893 és 99 között a Champion Golfer of the Year 30 font készpénzt kapott, és egy aranyérmet, amelynek az értékét 10 fontra becsülték, összesen tehát 40 fontra. 1900 és 1914 között ez 60-ra nőtt (50+10), 1920 és 29 között pedig már 100 fontot ért (75+25).

Cservák László


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés