Tanár úr kérem – A caddie felmehet a green-re?



Bodor Tibor szabályismertetője

Rossz nyelvek szerint azt, hogy a caddie ezt nem teheti meg, csak a lusta caddie-k találhatták ki. Ugyanis nincs olyan golf szabály, amely tiltaná, vagy egyáltalán meghatározná, hogy mikor és ki tartózkodhat a green-en.

Viszont van olyan szabály, amely bünteti a játékos megzavarását. Nyilvánvaló, hogy az ember akkor zavar a legkevésbé, amikor nincsen ott. Ezért alakult ki az a szokás, hogy amikor a játékos gurít, a többiek (beleértve a játékosokat és a caddie-ket) elhagyják a green-t. Különösen, ha 1 millió dollár a tét. De ez nem szabály, csak fokozott elővigyázatosság.

Hogyan viselkedjen a caddie a green-en?

(1) Általában:

+ Lejelölheti és felveheti a játékosának labdáját a green-en.
+ Kijavíthat sérüléseket a green-en.
+ Kezelheti a zászlót.

(2) Beállás előtt:

+ Jelezheti a játékosának a beállás irányát, a gurítási irányt, a gurítási vonalat. Akár úgy is, hogy a vonalban áll.
- De nem állíthatja be a játékost a helyes irányba, sem közvetlenül, sem szóbeli utasítással vagy más jelzéssel.
+ Megmutathatja azt a pontot, hogy hová célozzon.
+ Eközben kezével vagy eszközzel (pl. ütővel) a green-hez hozzáérhet, de nem javíthat a gurítási vonalon. (Ha mégis, akkor nyomtalanul helyre kell állítania.)
- De nem helyezhet el tárgyat a földön a gurítási irány jelzésére, sem a green-en, sem azon kívül. Akkor sem, ha gurításkor fölveszi.

(3) Beállás után:
- Nem jelezheti a gurítási vonalat közvetve sem, pl. úgy hogy távolabbról a célzási pontra mutat, vagy oda veti az árnyékát.
- Nem állhat a gurítási vonalban, vagy annak közelében, sem a green-en, sem azon kívül, ha észleli, hogy a játékosa gurítani fog. Akkor sem, ha nem az irány jelzésére, hanem más okból teszi.
- Nem állhat úgy, hogy óvja a játékost az esőtől, takarja a napot, vagy felfogja a szelet, és ilyen céllal tárgyakat (pl. esernyőt) sem használhat, vagy helyezhet el.
+ De kezelheti a zászlót, akkor is, ha eközben vonalban kell állnia.

Tehát a caddie felmehet a green-re, ott a felsoroltak szerint segíthet a játékosának, de a beállás megkezdése előtt hagyja el a green-t, és még ott is ügyeljen arra, hogy véletlenül se maradjon a gurítási vonalban.

A pontosság kedvéért: A beállás akkor kezdődik, amikor a játékosnak legalább az egyik lába már azon a helyen van, ahonnan ütni fog.

Mi a helyzet, ha a caddie szabálytalan?

A játékos kapja a büntetést, ami általános (két ütés, vagy szakaszvesztés).

Ha a caddie észleli, hogy szabálytalanul vonalban van, azonnal lépjen ki belőle. Akkor is, ha ezzel nem mentesül a büntetés alól.

Ha a játékos a green-en gurítás előtt észleli, hogy a caddie szabálytalanul vonalban van, akkor lépjen ki a beállásból, állítsa félre a caddie-jét és újra álljon be a gurításhoz. Ezzel elkerülheti a büntetést.

(Facebook/Tanár Úr Bodor Tibor)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés