Mátrixból valóság



Összekapcsolnák az emberi agyat a számítógéppel és az internettel

Néhány évvel ezelőtt még a Mátrix és más fantasztikus filmek témája volt, hogy az emberi agyat közvetlenül a számítógépekre csatlakoztassák. Ma már ígéretes kutatásokról beszélhetünk.

A mesterséges intelligencia megjelenésével az embernek is muszáj "nagyobb fordulatszámára" kapcsolnia, ha a gép és az ember közötti versenyben nem akar "alulmaradni". Ennek lehet egyik módja az, amin Elon Musk is dolgozik a Neuralink nevű cégével: az emberi agy és a számítógép összekötése. Az amerikai vállalkozó tervei szerint a lézeres szemműtétekhez hasonló egyszerűséggel, gyorsasággal és fájdalommentességgel operál majd számítógép-csatlakozást az emberek agyába.

Az agy számítógépesítése azért sem puszta fantasztikum, mert egyszerűbb formában évtizedek óta működik, különböző betegségek tüneteit igyekeznek enyhíteni vele. Az újfajta technológiának azonban számos hátránya van, amit még le kell küzdeni ahhoz, hogy az ember a gép vetélytársa tudjon lenni. Hogy hol tart most a fejlesztés, és mi mozgatja Elon Muskot, az kiderül a HVG hetilap e heti számából.

(hvg.hu)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés