Tanár úr kérem – Dohányzás a golfpályán



Bodor Tibor szabályismertetője

A dohányzás kívül esik a Golf Szabályok hatáskörén. A hatályos törvények és rendelkezések természetesen mindenütt érvényesek. Azonban nincs olyan golfszabály, amely a klubházban, a pályán, játék közben vagy azon kívül a dohányzást ezeken túlmenően tiltaná.

Létezik viszont a golfban olyan szabály (1.2a), amely szerint másokat nem szabad zavarni. Ezt a kérdést a Magyar Királyi Államvasutak 1868-ban megoldotta. Volt dohányzó szakasz és nem dohányzó szakasz. És volt kalauz, aki ennek érvényt szerzett. De ez nem a golfpályán lévő szakaszokra vonatkozott.

A golf eredeti felfogása szerint a probléma nem igényel szabályozást. A civilizált ember eleve olyan, hogy kulturáltan viselkedik. A golfozó még inkább. Aki rá akar gyújtani, megkérdezi a játékos társakat, hogy zavar-e valakit? Akit zavar, megkéri a dohányzót, hogy ne tegye. És eszerint járnak el. Ha a zavaró hatás nem áll fenn, akkor meg mindegy. A golfpálya elég tágas, egymás kölcsönös zaklatása elkerülhető. Ilyen egyszerű.

Megjegyzem, szúnyoginvázió idején jól jön a csoportban egy dohányzó játékos. Különösen, ha szivarozik, pláne ha pipázik. A füstje zavarhat esetleg némelyeket, de a szúnyogokat még jobban. Rendes dohányosok a csikket magukkal hozott zárható hamutartóba teszik. Láttam ebből olyat is, amit fel lehet erősíteni a golftáska hordozó kocsira.

Dohányzásért tehát szabály szerint nem lehet megbüntetni senkit. Azonban a Bizottságnak jogában áll a Magatartási Kódexben ettől eltérően szabályozni a dohányzást. Megtilthatja azt bizonyos helyeken és körülmények között, és meghatározhatja, hogy annak megszegése milyen büntetéssel jár. Amit azután a golfbíró alkalmazhat.
Valaha az MGSZ a junior játékosoknak tiltotta a dohányzást a pálya teljes területén bárhol és bármikor. Ha versenyen történt, a játékost kizárták. Jelenleg ilyen tiltás nincs.

Személyes tapasztalat a közmegegyezésről: Londonban 40 évvel ezelőtt a mozikban szabad volt dohányozni, a nézőtéren is. Minden ülés támláján ott volt a hamutartó.

A dohányzás a színházakban sem volt megtiltva. Egyetlen "No Smoking" felirat sem éktelenkedett a falakon. Az ülések támláján mégsem volt hamutartó. Mert nem kellett. Ugyanis a színházban nem illett dohányozni. És a nem illik szigorúbb volt, mint a nem szabad.

(Facebook/Tanár Úr Bodor Tibor)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés