A királynő sem állította meg a Brexitet, jövő pénteken kilépnek a britek




Bő egy évig tartott a procedúra.


Jóváhagyta II. Erzsébet az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését szabályozó törvényt, ezzel véget ért az EU-val kötött megállapodás parlamenti elfogadási procedúrája. A megállapodást várhatóan pénteken Ursrula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is aláírja, jövő szerdán pedig az Európai Parlament is megerősíti.

Johnson hivatala szerint amint az összes formális jogi aktus befejeződött, Dominic Raab brit külügyminiszter aláírja a Brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek.

Boris Johnson a Brexit-megállapodás parlamenti tárgyalásának lezárulta alkalmából tett – a Downing Street által csütörtök hajnalban ismertetett – nyilatkozatában maga is hangsúlyozta: az a tény, hogy a parlament elfogadta a Brexit-törvényt, azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én távozik az EU-ból.

Az uralkodói jóváhagyásról – amely a törvény kihirdetésének felel meg – Nigel Evans, a londoni alsóház alelnöke csütörtök délután egymondatos szóbeli közleményben tájékoztatta a képviselőket.

A Skót Nemzeti Párt parlamenti frakciójának vezetője szerint azonban a királynő alkotmányos válságba taszította ezzel a monarchiát. Ian Blackford az úgynevezett Sewell-konvencióra utalt, vagyis arra, hogy az országrészek törvényhozói és végrehajtói hatáskörét érintő jogszabályok törvényerőre emelkedéséhez arra is szükség van, hogy maguk az országrészek is jóváhagyásukat adják. Ez pedig most nem történt meg.


(MTI)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés