Kiáradó gondolatok

avagy: mit is jelent Pünkösd?

A naptár piros betűiből nyilvánvaló mindenkinek, hogy ünnepelni kell, de mit is ünneplünk pontosan? Erre a kérdésre már sokkal kevesebben tudnának választ adni, különösen azok közül, akik nem vallásos családból származnak.

A keresztény kultúra eme jeles napjai Húsvéthoz köthetőek, így vele párhuzamosan vándorolnak évről-évre a kalendáriumban. Ha nem szeretnénk a csillagászatot is kitanulni, és a tavaszi napfordulót követő első holdtöltéhez számolni az eseményeket, akkor a nevéből kiindulva számíthatjuk ki, mikor is esedékes Pünkösd.

A szó a görög pentekosztész-ből ered, melynek jelentése ötvenedik, mivel az evangéliumok szerint Húsvét után 50 nappal, a Mennybemenetelt követően összegyűltek Krisztus tanítványai, Mária és az apostolok, hogy közösen ünnepeljék meg a Szentlélek eljövetelét, a szeretet „Kiáradását” - ami egyben másik elnevezése is. - Az ünnep egyben a keresztény egyházalapítás évfordulójának tekinthető, ugyanis Jézus hűséges tanítványa, Szent Péter ekkor tartott beszéde - melyet az első miseként tart számon a történelem - sokakat ösztönzött a megtérésre, kialakultak az első keresztény közösségek.

Ha már a keresztény mitológiát tanulmányozzuk, érdemes egy mondat erejére kitérőt tenni. Hazánkban ugyan nem tekintik ünnepnapnak, de vallási szempontból komoly szereppel bír Krisztus Mennybemenetelének napja, amely a Húsvétot követő negyvenedik. Az európai országok közül Németországban igen nagy hagyománnyal rendelkezik, ugyanis hozzá illeszkedve tartják az úgynevezett „Apák Napját” is - igaz, ez az esemény cseppet sem egyházi, de annál szórakoztatóbb a férfiak számára.

Visszatérve Pünkösdhöz, nem csak a bibliai Újszövetség lapjai tesznek róla említést, már az Ószövetségben is találkozhatunk vele ünnepi pompában. Utóbbiban Újkenyér-ünnepének is aposztrofálják - ugyanis a hagyomány szerint ilyenkor ételáldozatot mutattak be Istennek - de a Tóra átadásának napját, héberül Sávuót is ugyanekkorra datálják, és ünneplik napjainkban is a zsidó kultúrában.

Természetesen ez az egybeesés aligha a véletlenek műve lenne, hiszen mindkét vallás a csillagászati tényezőket vesz alapul az időpont tekintetében. Mi pedig nézetektől függetlenül kívánunk mindenkinek kellemes, szeretetben, kenyérben és persze golfban gazdag ünnepet!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés