Olaszországban együtt sztrájkolnak a diákok és tanárok

 

Alig kezdődött el a tanév, máris jó néhány iskolában sztrájkolnak szerte Olaszországban. A tanárok és a diákok Rómában az utcára is vonultak.

 

 

A legtöbb probléma már korábban is létezett az iskolákban, a koronavírus-járvány csak felerősítette ezeket. Az egyik gond a tanárhiány, a járvány miatt most még inkább szükség lenne új tanerőkre. Sok diák leginkább a korszerűtlen tantermek miatt elégedetlen.

 

AZ OSA diákmozgalom tagja, Gabriele Lupo azt mondja, többen közülük az iskolát csak börtönnek hívják. Olyan közel ülnek egymáshoz, hogy nem fordulhatnak hátra, ha valamit mondani akarnak a mögöttük ülőnek. Mintha robotok lennének, akiknek esélyük sincs arra, hogy egymással beszéljenek.

 

Visszatérve az iskolába összezavartnak, bizonytalannak, elveszettnek éreztük magunkat. Ezért jöttünk az utcára, és azért fogunk majd újra sztrájkolni, hogy olyan iskolákba járhassunk, amilyeneket megérdemlünk – mondta egy diák, Giulia Calo.

 

Helyszíni tudósítónk, Giorgia Orlandi beszámolója szerint az elmúlt húsz évben ez az első alkalom, hogy a diákok csatlakoztak a tanárok küzdelméhez. Nem csak együtt sztrájkolnak, de közösen kiadtak egy kézikönyvet is arról, milyen biztonsági szabályokra lenne szükség az iskolákban.

 

Egész Európában problémát okoz, hogyan oktassanak megfelelő színvonalon az iskolákban, miközben mindennél inkább szem előtt kell tartani a tanárok és a tanulók biztonságát. A probléma minden bizonnyal még jó ideig fennáll, tekintve, hogy a fertőzöttségi adatok mindenhol újra emelkednek.

 

Forrás: Euronews

Kép: The Local Italy


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés