Kerékpáros-vb: 1997 után újra francia siker a mezőnyversenyen

 

A francia Julian Alaphilippe nyerte a férfi mezőnyversenyt az országúti kerékpárosok imolai világbajnokságán. Valter Attila a 76. helyen ért célba.

 

A vasárnapi viadalon az imolai autóverseny-pálya körül kialakított 28.8 kilométeres, két rövid, de meredek kaptatót tartalmazó útvonal kilencszeri megtétele, 258.2 kilométeres táv és közel 5000 méter szintkülönbség várt a mezőnyre. Ebből hiányzott a címvédő Mads Pedersen, mert a dán kerékpárosnak nem fekszik az olaszországi verseny útvonala, így nem vállalta az indulást. Ott volt viszont a többi között három korábbi világbajnok, a portugál Rui Costa, a lengyel Michal Kwiatkowski és a spanyol Alejandro Valverde.

 

A 174 rajthoz álló – így a Tour de Hongrie győztese, Valter Attila – 13 fokban vágott neki a közel hétórás tekerésnek, és rögtön az elején elengedtek egy hétfős szökést. Az élboly hét perc körüli előnyt dolgozott ki, ám sikeres hazaérésre nem volt esélye, az innen lemorzsolódókat egymás után érte utol a mezőny, amely 69 kilométerrel a cél előtt fogta be az utolsó szökevényeket.

 

A CCC 22 esztendős magyar bringása szépen tartotta magát a nagy boly hátsó részében, az utolsó két körre fordulva azonban már nem volt ott az egyre növekvő tempó által rostált főmezőnyben, 1:30 perc lemaradással tekert egy leszakadt csoportban. 42 kilométerrel a cél előtt a Tour de France-győztes Tadej Pogacar váltott tempót, és bár 25 másodperc előnyt dolgozott ki egyedül, 20 kilométerrel később befogták. Innentől folyamatosak voltak a támadások, a hegyimenők sorra indították kísérleteiket, tudva, hogy a csoportban ott van a belga Wout van Aert, aki jobban hajrázik mindannyiuknál.

 

Az utolsó emelkedő meredek részén Julian Alaphilippe szökési kísérlete volt sikeres, őt öten üldözték 15 másodperces hátránnyal: Van Aert, Kwiatkowski, a svájci Marc Hirschi, a dán Jakob Fuglsang és a szlovén Primoz Roglic. Az erős üldözősor azonban nem tudott közelíteni a nagyot küzdő franciához, aki megérdemelten aratta pályafutása legnagyobb sikerét – francia versenyző 1997 után nyert újra vb-aranyat férfi mezőnyversenyben.

 

Forrás, kép: Nemzeti Sport Online


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés