Elhunyt Diego Maradona

 

Életének 61. évében elhunyt Diego Maradona. Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a legenda halálát.

 

Maradonát november elején koponyaűri vérzés miatt műtötték meg, amely az akkori beszámolók szerint a műtét komplikációmentes volt, ennek ellenére – alkoholelvonási tünetek miatt – néhány nappal tovább a kórházban tartották. Összesen nyolc napig feküdt benn, mielőtt kiengedték volna. Halálát a mostani beszémolók a hirtelen szívmegállás okozta.

 

Maradona a nyolcvanas évek legmeghatározóbb futballistái közé tartozott. 91 alkalommal viselhette az argentín válogatott mezét 1977 és 1984 között, ez alatt az időszak alatt 34 gólt szerzett. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy akárcsak Messi, ő is a magyar válogatott ellen debütált a nemzeti csapatban. Az akkor mindössze 16 éves tehetség nevével mégsem találkozhatunk az egy évvel később a vb-t is megnyerő Argentín válogatott tagjai között, mivel az edzőtábor alatt fegyelmi problémák miatt az edző kitette a csapatból. Ez a kis epizód jól példázza, hogy Maradonában a zseni és a csibész egyszerre volt jelen.

 

1982-ben viszont már Spanyolországban bolondított trükkös cseleivel élete első VB-jén, köztük – számunkra keserű emlékként – a magyar tizenegyet is.

 

 

 

Legnagyobb sikerért négy évvel később a Mexikóban érte el, amelynek végén, az NSZK felett aratott 3-2-es sikerrel a magasba emelhette a világbajnoki trófeát. Az 1986-os torna legemlékezetesebb meccsét a negyeddöntőben vívta Anglia ellen. A mérkőzés több dolog miatt emlékezetes. Négy évvel korábban ért véget ugyanis a Falkland-szigetekért vívott háború a két nemzet között, amely az Angolok győzelmével ért véget. A rendkívül intenzív mérkőzés 51. percében Maradona egy beívelésnél kézzel ütötte be a labdát, ám a tunéziai játékvezető szabályosnak ítélte a találatot. Az argentin klasszis a mérkőzés után így kommentálta gólját: „egy kicsit benne volt Maradona feje és egy kicsit Isten keze is”.

 

 

A csak „Isten keze”-ként elhíresült gól után 5 perccel, jött az „Évszázad gólja” is. Maradona a középpályán néhány csellel kijátszotta az őt körülvevő angol játékosokat, majd a saját térfeléről az angol kapuig sprintelt, a szóló akció végén Peter Shilton kapus mellett elhúzva a labdát gólra váltotta az akciót.

 

 

Klubszinten a Napolival forrt össze a neve. 1984-ben akkoriban rekordösszegért a Barcelonától igazolt a dél-olaszokhoz, akiknél kétszeres olasz bajnok (1987, 1990), Olasz Kupa- (1987), Szuperkupa- (1990) és UEFA-kupagyőztes (1989) is lett.

 

Nekünk Maradona és a futball egy és ugyanaz – mondta 2011-ben Salvatore Siviero, a calciomercato.com Nápolyhoz közeli Vico Equensében született sportújságírója a Nemzeti Sport riporterének, Csillag Péternek. – Vele értük el azt, amiről mindig is álmodtunk. Nemcsak a két bajnoki címről beszélek, hanem arról is, hogy megvertük a Juventust, a Milant és az Intert. (...) A szobám teleaggattam az ő képével, de volt cipőm, labdám és mezem is a nevével. A Napoli minden meccse ünnepnek számított, hétről hétre kilencvenezren ünnepeltünk a stadionban. Maradona segítségével rávicsoroghattunk a világra, s azt mondhattuk, hogy erősebbek vagyunk a többieknél. Amikor ő a pályán volt, remegtek az ellenfelek.

 

Nápolyi karrierjének drogproblémái vetettek véget. 1991-ben 15 hónapra eltiltották kokainhasználat miatt. A rehabilitációt és eltiltását követően a Sevillánál tért vissza. Egy idény után hazatért, és a Newell's Old Boyshoz szerződött. Két év kihagyást követően másodszor is visszatért még, 1995-től 1997-ig a Boca Juniorst szolgálta, ám korábbi teljesítményét már nyomokban sem tudta megismételni.

 

A 2000-es évek elején súlyproblémáival és súlyos egészségügyi gondjaival került a címlapokra, többször már halálhírét keltették, ám innen még visszaküzdötte magát: 2008-ban nagy álmát megvalósítva az argentin válogatott szövetségi kapitánya lett. A 2010-es vb-n viszont nem tudott maradandót alkotni, a negyeddöntőben Németországgal szemben 4–0-ás vereséggel búcsúztak. Ezt követően nem sokkal távozott a nemzeti csapat éléről. Később Dubaiban, az Arab Emírségekben és Mexikóban is dolgozott vezetőedzőként.

 

Maradona egy különleges, megismételhetetlen karaktere a futballnak, akit illettek isteni jelzővel, imádtak és imádnak vallásos hevülettel, és akinek a pályafutását ugyanúgy végigkísérik a balhék, a meredek sztorik is, mint a szép cselek és látványos megoldások. 

 

Arról lehetne vitatkozni, hogy a legnagyobb spíler volt-e, aki valaha is stoplist húzott a lábára, az azonban vitathatatlan, hogy a futball panteonján van a helye. Maradonára nagyon igaz az angol mondás: „larger than life” karakter volt. Megkerülhetetlen, akkor is, amikor megforgatta az őt csapdázni próbáló védőket, és akkor is, amikor 2018-ban az argentin válogatott horvátok ellen elszenvedett vereségékor egymaga „ellopta a show-t”, mint a válogatott első számú vezérszurkolója. 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés