Így indul az NB1 tavaszi szezonja

 

A szokásosnál korábban, már január 23-án visszatér az NB1, az alábbi cikkben összefoglaljuk az egy hónapos szünet legfontosabb kérdéseit.

 

A koronavírus-járvány miatt kicsit megcsúszott őszi szezon az átlagosnál később ért véget, a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság miatt pedig korábban kezdődik a tavaszi, bármilyen furcsa is leírni ezt a szót jelenleg, az év leghidegebb napjaiban. Néhány ősszel elhalasztott mérkőzést még karácsony előtt, december 23-án pótolták a csapatok, január 20-án szerdán pedig az elmaradt Ferencváros-Diósgyőr összecsapás jön a második fordulóból, hogy hétvégén már a 17. fordulóval meginduljon a folytatás. Mindezek mellett decemberi döntése értelmében az MLSZ május 9-re hozta az utolsó fordulót, hogy a remélhetőleg most már tényleg megtartható Eb-re több ideje legyen felkészülni a kijutó magyar válogatottnak. (Más kérdés, valójában hány embert érint ez a válogatottban, de ne zárjunk ki olyan fejlődést, ami miatt Marco Rossi újabb játékosokat hív be az NB1-ből.)

A tavaly éppen bentmaradó Diósgyőr eléggé megszenvedett az ősszel. Az első két meccsen még 4 pontot szereztek, a maradék 13-on pedig hatot, ebből viszont hármat fehér asztalnál, amikor az Újpest a járvány miatt nem tudott kiállni. A hatodik forduló óta végig kieső helyen állnak. December elején a Ferencváros elleni hazai vereség után Feczkó Tamást felállították a kispadról, helyét a felvidéki Geri Gergely vette át, aki idehaza teljesen ismeretlen szakembernek számított. Azonban még a téli zárás előtt a klubot üzemeltető kft. (illetve a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Leisztinger Tamás) eladta a klubot a frissen, tavaly decemberben megalakult Borsodi Sport Holding Kft-nek. Ebben ügyvezető és többségi tulajdonos Magyar Mátyás, aki egyben a Puskás Akadémia orvosi stábjának tagja – hívta fel rá a figyelmet nemrég a Telex. Kevésbé kapjuk fel már a fejünket azon, hogy egy másik cégben Magyar üzlettársa Mészáros Lőrinc, aki egyben résztulajdonosa a Puskás Akadémiának. Papíron tehát nem ugyanaz a két klub tulajdonosa – ezt az UEFA tiltja –, mi mégis árgus szemekkel fogjuk nézni a február 3-ai Felcsút-Diósgyőr bajnoki összecsapást. Vajon lesz-e addig a klubnak pontja, vagy pont ez a meccs lesz az első, hogy elmozdulnak a holtpontról?

Geri Gergely mindenesetre három mérkőzés után megkapta felmondólevelet, helyére pedig Zoran Zekic, az NK Osijek korábbi edzője ült a kispadra. Az eszéki klub korábban szintén Mészáros Lőrinc tulajdona volt, miután azonban a nyáron mindkét csapat bejutott az Európa Liga selejtezőjébe, az egyik csapattól meg kellett válnia.

Hogy a jó kapcsolat megmaradt, nemcsak az edző, hanem számtalan érkező játékos személye is jól bizonyítja. Kétségtelenül Miskolcra érkezett a legtöbb új játékos – eddig szám szerint 8, főleg a védelembe – a téli átigazolási időszakban, közülük három Eszékről több, mint 1 millió euró értékben.

Illetve a Videotonnal korábban bajnok, az Újpesttel kupagyőztes bosnyák Asmir Suljic is. Mindenesetre a felkészülés jól sikerült: a Debrecen után legutóbb a Mezőkövesdet is legyőzte az újjáalakult csapat.

Kevésbé hangosan, de máshol is dőltek az edzősorsok. A szintén kiesőjelölt Honvéd kispadjáról felállított Bódog Tamás helyére eredetileg az év végéig szállt be ismét, a tavalyi évben már másodszor ideiglenesen Pisont István. A két ünnep között a klub azonban úgy döntött, egyelőre nem keres új edzőt, a szezon végéig biztosan Trezi marad. Újpesten azonban váltás történt: a december 23-ai pótlólag megtartott meccsen még Predrag Rogan ült a kispadon, majd a meccs végi tévés értékelés végén élőben közölte, hogy a klub szerződést bont vele. Helyére a német Michael Oening érkezik, aki korábban dobogóig vitte a Vasast, majd 2018 nyarán kiesett a csapattal az első osztályból.

Szokás szerint persze a téli átigazolási időszak most is csendesebb a tavaszinál, a Ferencváros esetében azonban vártunk némi felpezsdülést a BL-főtáblára jutás után. A csapat leginkább kiemelkedő játékosait – eddig – nem sikerült értékesíteni. A legnagyobb visszhangot az MTK-val való üzletei keltették eddig. Az ősszel látványosan nélkülözött, egyébként 6 éve a zöld fehérek kötelékében játszó Varga Roland volt a nagy távozó, aki két villamosmegállóval arrébb, a Hidegkuti Nándor stadionba ment, helyére pedig a kék-fehérek két fiatal játékosa, Katona Máté és Gera Dániel érkezett. Varga lépése egyértelmű: játékban szeretne lenni. Katona és Gera játékban volt eddig is, de hogy az új csapatban mi lesz a szerepük, még nem tudhatjuk. Az biztos, Gerának Zubkovval kell megküzdeni a pozícióért hosszú távon, ami nem lehetetlen, Katona helyzete azonban egy kicsit nehezebb. Laidouni és Somália kapta a legtöbb lehetőséget a középpályán, nem lenne jó üzenete, ha az amúgy is kevés hazai játékost pályára küldő Ferencvárosban éppen Sigér Dáviddal kellene többször megküzdenie.

Az MTK ugyanakkor továbbra is egyre inkább beépíti fiatal játékosait, a legnagyobb játékosmozgás náluk tehát belülről jön. Három U19 tagja közül ugyan csak egy a magyar futballista, de a 17 éves Bíben Barnabás felhozatala a felnőtt kerethez mindenképpen érdeke. De talán erősítésnek számít a nyáron valószínűleg EB résztvevő finn válogatott jobbhátvéd, Nikolai Alho is.
Fehérvárra megjött a trónörökös

A téli átigazolási szezon talán legérdekesebb híre, hogy a Fehérvár leigazolta a Herta BSC-tól Dárdai Palkót. Noha a volt szövetségi kapitány legnagyobb fia szívesen kipróbálná magát hazai vagy mondjuk inkább félhazai környezetben, apja némileg más irányban gondolkozott.

„Sok helyről volt megkeresése, például Hollandiából is, és mivel szerintem neki nagyon fekszik a holland stílus, ezért ha a véleményemre lett volna kíváncsi, akkor talán ezt a holland vonalat ajánlottam volna neki. Ő azonban már tavaly nyáron azt mondta nekem, hogy nagyon szívesen futballozna a Vidiben” – nyilatkozta Dárdai Pál a fehérvári klubnak. Az új szerzeménynek valószínűleg Funshóval és Petryakkal kell osztoznia a középpályán, és ebbe a csatába remélhetőleg felépülése után Kovács István is beszáll. Mindenesetre Dárdai a csapat két felkészülési mérkőzésén is gólt lőtt, de rajta kívül egyelőre csak egy kapust, Tordai Árpádot igazolta a romániai FC Viitorulból. Hogy ez elég lesz-e a folytatásra, jó kérdés, Mindenesetre Kovács Zoltán sportigazgató még nem mondott le arról, hogy befogják az egy meccsel kevesebbet játszva is 9 pont előnyben lévő Ferencvárost, legalábbis erről nyilatkozott a héten a DIGI Sport reggeli műsorában.

Dárdai Palkó az ősszel még Thomas Müllert szorongatta, a hétvégén Újpesten léphet pályára.Dárdai Palkó az ősszel még Thomas Müllert szorongatta, a hétvégén Újpesten léphet pályára.

Az átigazolási politika idei Darwin-díját már valószínűleg a Zalaegerszeg kapja. A második csapatból felkerült két játékos mellett egyelőre két, máshol nem játszó futballistát szereztek. Hogy Futács Márkó Fehérváron nem nagyon kapott lehetőséget, még hozhat neki szép napokat a Zala megyei városban, Kálnoki Kis Dávid azonban, aki a kiesési gondokkal küzdő Honvédba sem fért be, egyelőre nem látni, mit tud hozzátenni a csapathoz.

Komolyabb játékosmozgás az említetteken kívül még Mezőkövesden van, bár a szezon közbeni igazolások és a kölcsönből visszatérő játékosok mellett az érkező két grúz légiós egyelőre nem tűnik igazi erősítésnek. Pintér Attila ugyan korábban említette egy a külföldön játszó magyar játékos igazolását, ami az nb1.hu tippje szerint a Benfica B csapatában játszó 20 éves pécsi fiatal, Csoboth Kevin lehet. Csoboth nem, az egyszeres szlovák válogatott Martin Chrien azonban megérkezett az andalúz csapattól január első napjaiban. Ennek fényében különösen megfontolandó a mezőkövesdi vezetőedző véleménye.

Forrás: Eurosport

Kép: Fradi.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés