Ahogy a nagykönyvben meg van írva...

 

Interjú Lehoczky Fannival

Az év junior lány golfozója számára sok meglepetést tartogatott a tavalyi szezon, Lehoczky Fanni azonban úgy véli, minden szakaszon harcolni kell, nem szabad feladni. A Hungarian Golf Magazinnak adott interjújában edzésének titkaiba avatott be minket, és a különféle pályatípusok nehézségeiről, valamint a helyes golfozói attitűdről mesélt. 

 

Hogyan készül a szezonra a 2020-as év junior lány golfozója?

Megtisztelő volt átvenni a Magyar Golfszövetség díját az U 18-as kategóriában. Egy igen nehéz év ált mögöttünk, viszonylag kevesebb versenylehetőséggel, sok kiemelkedő, de néhány felejthető eredménnyel. Remélem, az idei évem jobb lesz!

Mikor kezded a felkészülést és miből fog állni?

Édesapámmal január elejétől megkezdtük az intenzívebb felkészülést az indoorban. Első körben a fizikai erősítésre fókuszálunk: heti kétszer erősítek, kétszer kardiózok. Szeretnék kicsit erősödni, nagyobb távolságokat elérni, közben folyamatosan javítjuk a technikai részeket is. Természetesen “rangezünk” is, és amikor csak alkalom adódik, játszom a pályákon is. Sokat köszönhetek Ricsi barátunknak, aki támogatja a felkészülésemet.

A hcp-d 5 körüli, vannak még hibáid?

Persze, ha nem lennének, már nulla lenne. Mindig találunk még olyan részeket, amelyeket fejlesztenünk, javítanunk kell. Időről, időre figyelnünk kell a beállásra, a fogásra, testsúlyáthelyezésre, forgási tengelyekre, mert ha ezek változnak, elvész a konzisztenciám. Ez azt jelenti, hogy stabilizálni kell a mozgásomat. Ebben nagyon sokat segítenek a technikai eszközök, hiszen egy bizonyos szinten szabad szemmel már nem nagyon láthatóak az apróbb hibák. Édesapám szerint csak egy jó swing van - ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Hogy megy a “pályajáték”?

Változó, mindig az adott pályától függ. Vannak könnyebbek, ezek főleg az amerikai pályák: ott igen nagy előnnyel indulnak a hölgyek, és vannak nehezebbek, mint például az angliai, európai, kanadai, ausztrál pályák. A szimulátorban sem könnyebb a helyzet. Az új szoftver, rendesen gondolkodásra késztet, főleg ha lecsúszom a fairway-ről. Nagyon jó ez az új program a pályastratégia és az ütőválasztás szempontjából. Vegyesen játszom, és amikor már túl jól megy, akkor “elmegyünk” egy-egy nehezebb pályára. Elkezdtem kóstolgatni a kék elütőket is. Többnyire 80 alatt tudom tartani a score átlagomat.

Ez igen fontos lesz az új hcp kiszámítása miatt is. Nem izgulsz?

Azt gondolom, az új hcp rendszer, sok meglepetést fog tartogatni mindenki számára. Sokkal dinamikusabban vándorolhat fel és le is a hcp érték. Megszűnik az “elszálltam”, legfeljebb nem kapok érte pontot, majd a következőn jobban igyekszem típusú mentalitás. Itt minden ütés számítani fog, nincs lehetőség elszállni! Harcolni kell majd minden szakaszon, hiszen gyakorlatilag csak stroke play verseny lesz. Kíváncsian várom az új rendszer debütálását.

Mit szólsz az új junior szövetségi kapitány kiíráshoz?

Roland szerintem jól tette a dolgát, köszönöm Neki az együtt töltött időt. Nyilván meg van az oka, amiért nem vállalta a folytatást. Remélem az új kapitány is igyekszik jobban megismerni a válogatott tagokat, korrekt világos kiválasztási szabályok, nem pedig szubjektív hatások irányítják majd a döntéseit, és ami a legfontosabb: megpróbál tárgyilagos maradni.
Bízom benne, hogy továbbra is lesznek közös edzések, amelyek csapatépítő jelleggel egyben erősítik is a válogatott tagok közti kapcsolatot.

Néhány nap és kiderül, addig is jó felkészülést kívánunk, találkozunk hamarosan, a szezonban!

Kép: Lehoczky Fanni


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés