Szlovákia az egészségügyi katasztrófa szélén

Útmutató készül az orvosoknak, kit mentsenek meg, ha választani kell.

 

A szlovákiai kórházak Covid-osztályai gyakorlatilag megteltek, az orvosok gyakran súlyos dilemma előtt állnak, dönteniük kell, kit mentsenek meg, ha választaniuk kell – írja a Markíza Tv riportja alapján a Paraméter. Ezért most útmutatót készítenek a Covid-osztályok orvosainak, hogy segítsék a döntést.

 

A riportban megszólaltatott Ján Glasa orvos, bioetikus arról beszélt, hogy Szlovákia ilyet még nem élt át, az egészségügyi katasztrófa szélén áll. Olyan, mint egy horrofilm, ami viszont még nem tudatosult az emberekben. A legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban.

 
Ivan Humeník jogi szakértő az útmutató mellett azzal érvelt, hogy az orvosoknak segíteni kell, amikor arról szükséges dönteniük, ki az, akit még meg lehet menteni, ki kerüljön lélegeztetőgépre, ha két betegre csak egy jut. Az útmutató levenné a döntés terhét a vállukról, orvosi, etikai és jogi szempontok alapján nem egyedül kellene határozniuk életről és halálról.


Korábban az Új Szó írt arról, hogy az ügyvéd az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt sürgetett egy etikai kódexet, mert az orvosok számára rendkívüli teher, hogy döntésükön múlik, melyik beteg marad életben. Egy-egy döntés életet vagy halált jelent, útmutató híján pedig egy orvos nem szakíthatja meg egy kritikus állapotban levő beteg mesterséges lélegeztetését, hogy olyan beteget kapcsoljon a készülékre, akinek sokkal jobbak az esélyei a túlélésre.

 

Forrás: 24.hu

Kép: Portfolio.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés