Egy golfbíró szemével

 

Bangó Berger Botond, a Zala Springs operatív menedzsere tavaly tette le a nemzetközi golfbírói vizsgát St. Andrewsban. Meglátása szerint a golf tanulási folyamata olyan, mintha valaki elkezdene focizni tanulni, és hetekig csak azt tanulná, hogy hogyan rúgja el a labdát. 

 

Mikor és milyen körülmények között ismerkedtél meg a golffal?

Az első találkozásom a golffal 2015-ben volt, amikor a mostohaapám kivitt a range-re ütögetni, akkor még nem gondoltam, hogy egy év múlva már jelentős szerepet fog játszani ez a sport az életemben. 2016-ban kezdtem dolgozni a Zala Springs Golf Resortban, mint caddie master, majd ezután a golf a mindennapjaim része lett. Munka után és szabadnapjaimon állandóan a range-en voltam, ahol Décsy Attila és a Budai Zsolt megtanította a golf alapjait és megszerettette velem ezt a játékot. Azóta is személyes célkitűzésem, hogy az ide látogató nem golfozó vendégeknek megmutassam, hogy ez a sport sokkal több annál, mint ahogy legtöbbször a filmekből megismerték.

 

Mi a véleményed a golfról? Mennyi időd jut golfozásra?

Az egyik legösszetettebb sportnak tartom, és egyben a legnehezebbnek is. Éppen ebből adódóan úgy látom, hogy sok embernek elmegy a kedve, amikor az addig legegyszerűbbnek hitt golflendítést nem tudják elsőre kivitelezni. Volt olyan, hogy egy nyílt napon az egyik vendég kivette az ütőt a kezemből oktatás közben, hogy ő látott már pár golfversenyt a tévében, és megmutatja, hogyan kell ütni. Valamiért nem sikerült neki... Ilyenkor két dolog szokott történni, vagy leteszik az ütőt és azt mondják, hogy ez nem jó játék, vagy addig gyakorolnak, amíg nem sikerül megcsinálniuk, és ilyenkor egy kevésbé jól eltalált labda is óriási élményt tud adni az embereknek. A golf tanulási folyamata olyan, mintha valaki elkezdene focizni tanulni, és hetekig csak azt tanulná, hogy hogyan rúgja el a labdát, de még nem játszott egy meccset se, ahol élvezni tudná a sportot. Rengeteg kitartás kell hozzá. Ami a saját játékomat illeti, sajnos teljesen visszaszorult hobbi szintre. Amikor van időm, ki szoktam menni a range-re egy-két kosár labdát elütni, vagy a klubtagjainkkal pár szakaszt lejátszani, de ha verseny napok vannak, akkor a játék helyett vagy segítek a lebonyolításban, vagy bíráskodni szoktam elmenni.

 

Szoktunk látni a versenyeken, mint golfbíró. Honnan jött ez az indíttatás?

Amellett, hogy első évemben rengeteget tanultam Budai Zsoltitól, később az ő tanácsára jelentkeztem a 2017 elején induló MGSZ által meghirdetett golfbíró képzésre, amit a legjobb döntésemnek tartok a mai napig. Nagyon sok kíváló szakembert megismertem, akiktől folyamatosan tanulok. A tavalyi évben lehetőséget kaptam elutazni St. Andrews-ba, hogy Buna Edvin bíró kollégámmal részt vegyünk az R&A előadásain és letegyük a nemzetközi golbíró vizsgát. A bíráskodásnál is igyekszem arra törekedni, hogy bátran kérdezzenek tőlem a játékosok, főleg, ha kétség merül fel bennük egy-egy szabály kapcsán. Egyikünk se azért van ott, hogy a pályán elbújva, egyszercsak kiugorjon a bokrok mögül és kiossza a büntetőütéseket. Minden évben próbálom úgy beosztani az időmet, hogy a Zala Springes teendőim mellett jusson időm havonta egy-két alkalommal eljárni bíráskodni.

 

Mi a feladatköröd a Zala Springs Golf Resortban?

Jelenleg 'Golf Operation Manager' beosztásban dolgozom. A csapatom és én gondoskodunk róla, hogy az ide érkező golfozók rendezett, tiszta és előkészített gyakorlóterülettel, golfautókkal, és pályával találkozzanak. Az idei évtől nagyobb hangsúlyt fektetünk az extra kényelmi szolgáltatásokra, továbbá igyekszünk állandó starter és marshal jelenlétet biztosítani a pályára. Szintén ez évtől, az a megtisztelő feladat ért, hogy jobban bevonnak a recepció működésébe és irányításába. Ez a terület még nekem is újdonság, és nagy kihívás, de szeretném mindenképp a maximumot kihozni belőle.

 

Úgy hallottuk, több poszton is bevethető, sokoldalú szakember vagy. Melyik a kedvenc munkaköröd/ feladatod?

Ha választani lehetne, egyértelműen a nyílt napok lebonyolítása a kedvencem, amikor együtt az oktatókkal vezetjük be a vendégeket a golf rejtelmeibe. Jó látni, hogy minden évben egyre többen kíváncsiak arra, hogyan néz ki gyakorlatban ez a sport, és a legjobb, amikor a következő hetekben viszont látjuk azokat az embereket a rangen gyakorolni. Emellett lehetőség van a szállóvendégeinknek "Bevezetés a golfba" címszóval részt venni pályatúrán és kezdő oktatáson, ami szintén felejthetelen élmény szokott lenni mindenkinek.

 

Hogyan készültök a szezon kezdetére, milyen újdonságokra lehet számítani?

A következő hetek a tréningekről fognak szólni. Minden kollégának, aki valamilyen szinten a golf területén dolgozik, előadást tartok az új WHS felépítéséről, és egyéb fontos golfos tudnivalókról, hogy senkinek se a "tea idő" jusson eszébe a "tee time" hallatán. Szeretném, ha az itt dolgozók golf-szakmai szempontból is kifogásolhatatlan szolgáltatást nyújtanának. Ebben nagy segítséget kapok az IMG szakembereitől, hogy milyen tréningek és munkafolyamatok szükségesek ahhoz, hogy egy külföldi 5-csillagos golfpálya élményét megteremtsük. Ami az újdonságokat illeti, mindenképpen ajánlom végig kóstolni a tavasszal megújuló étlapkínálatunkat, még ha elviteles formában is, valamint nagy változás várható a range mellett található halfway house-unkban is. Egy szóval érdemes lesz idén is meglátogatni a Zala Springs Golf Resortot.

 

botond1.jpg

 

Kép: Bangó Berger Botond


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés