A nagyság nyomában hosszú árnyék lopakodik

Az HBO kétrészes dokumentumfilmet készített Tiger Woodsról, amely igyekszik feltárni, hogyan járta meg a sportág legynagyobb magasságait és a botrányok pokoli mélységeit az egykor rendkívüli népszerűségnek örvendő golfsztár. Az Origo cikkéből szemeztünk.

 

Minden sportágnak megvannak a maga ikonikus figurái. Azok a személyek, akik túlnőnek a sztár státuszán, akiket még az sportokban nem járatos emberek is felismernek. Az igazi ikonok azonosulnak sportágukkal és több generáció elteltével is hatással bírnak. Ilyen a labdarúgásban Maradona, ilyen a Forma-1 világában Michael Schumacher, a kosárlabdában Jordan és a golfban Tiger Woods.

 

Az HBO műsorán izgalmas, új dokusorozat jelent meg Tiger Woods életéről, amely nem csupán és nem elsősorban a csillogó tehetségre, az elért sportsikerekre fókuszál. Célja, hogy intim közelségből mutassa meg a golflegendát, aki igazi szörnyetegként bánt a nőkkel. Ezt a viselkedésmintát otthonról hozta: Woods apja gyakorlatilag tönkretette saját gyermekét.

 

 

Tiger mindig is bálványozta apját, Earlt, aki a példaképe volt, de felnőtté válásával a kapcsolatuk megromlott. Legfőképp amiatt, hogy apja a golfikon szeme láttára csalta a feleségét. Minden, ami Tigerrel történt az életében, legyen az jó vagy rossz, valamilyen módon az apjához köthető.

 

Idővel Tiger Woods is olyan alteregót fejlesztett ki, amit gyűlölt az apjában: ő is szoknyavadásszá vált, csalta a nőket.Woods élete valóban filmbe illő, és zseniális tanmese arról, hogy mekkorát lehet esni a magasból, ha az ember nem a megfelelő képet alakítja önmagáról. Márpedig Woods igyekezett jobb képet mutatni a külvilágnak, mint amilyen valójában ő volt. A világ legmakulátlanabbnak tűnő sportolója, aki látszólag példás családi életet él, azonban ő sem tökéletes. Woodsnak több magánéleti botránya is volt, 2009 végén napvilágra került, hogy több nővel folytatott viszonyt, ami a házassága végéhez vezetett.

 

Kétségtelen, hogy tettére nincs mentség, viszont ez a botrány gyökeresen megváltoztatta az életét. Neki és a családjának olyan megaláztatásban volt része, amiben alighanem csak keveseknek. Az emberek nem bíztak benne, és sérülései miatt többé már a golfpályán elért eredményei mögé sem tudott elbújni. A golfban az egyik legfontosabb dolog a magabiztosság, és amikor az elhagyja a sportolót, akkor a karrierje lejtőre kerül. Fájdalmas volt látni a 2017-es felvételeket, amint a világ egykori legjobb golfozóját őrizetbe vették ittas vezetésért.

 

Letartóztatása után viszont hatalmas fejlődésen ment keresztül. Be kellett látnia, hova juttatta az az érzelemmentes, eredményhajkurászó gép, amivé lett. Tiger nagyságát bizonyítja, hogy mindezek után is képes volt kimászni a gödörből, és amikor már mindenki lemondott róla, dicsőségesen tért vissza. 2019-ben megnyerte a US Masterst. Ezzel karrierje során 15. alkalommal diadalmaskodott a sportág csúcsának számító Major-versenyen.

 

A teljes cikk IDE KATTINTVA elolvasható!

A 2 részes sorozat megtekinthető az HBO Go műsorkínálatában.

 

Kép: ESPN


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés