Mindig van hová fejlődni

 

Az öt éves kora óta a golfnak hódoló Kuzma András László szerint önmagunk legyőzése a legnagyobb kihívások közé tartozik, amellyel egy sportoló valaha is szembesül. A számos hazai pályán ismerősen mozgó, a fizikai és mentális felkészülést egyaránt fontosnak tartó ifjú golfozóval beszélgettünk.  

 

Hogyan telt 2020 szezonzáró időszaka és milyen változásokat hoztak a téli hónapok?

A télnek már úgy indultunk neki, hogy számítottunk rá, a járvány miatt várhatóan nem nyitnak ki a pályák és nem lesz olyan felszabadult a hazai golfélet, mint korábban. Decemberben a golfozók többsége már alig várta, hogy a szabadban játszhasson, hiszen egész évben négy fal közé zárva élvezhették csak a golf örömeit. A magam részéről ezt nem éltem meg hatalmas tragédiaként, mert úgy éreztem, a szimulátor is óriási segítséget nyújtott a gyakorlásban.

 

Milyen célkitűzésekkel vágsz neki az idei golfszezonnak?

Úgy gondolom, remek kilátásokkal indulok, mert a téli szimulátoros edzésnek köszönhetően sokat fejlődtem az elmúlt időszakban. Jelenleg Tóbiás Zsolt és Szigeti Csaba segítenek a felkészülésben. Zsolt óráin a fizikális és mentális edzés egyaránt fontos szerepet kap – mindenben próbál támogatni, ami lelki eredetű lehet. Csabával idén kevesebbet edzettem, de elemzéseivel, tanácsaival és visszajelzéseivel nagyon sokat segített a swingem fejlesztésében.

 

Mi az, amin szívesen csiszolnál a játékodban?

Saját magam legyőzése a legnagyobb kihívás: időnként nem is olyan egyszerű olyan fokú koncentrációt nyújtani, mint amilyet a játék megérdemel. Egyik fontos célom tehát az, hogy megtanuljak összpontosítani.

 

Milyen versenyeken szeretnél indulni a 2021-es szezonban?

Ebben az évben már a nehezebb pályákon is szeretném próbára tenni a tudásom. Folyamatosan figyelem a versenynaptárt, a Zalacsányban zajló megmérettetésekre és a ranglista versenyekre mindenképpen szeretnék nevezni. Álmom, hogy legalább egyszer minden hazai pályán játszhassak. Az előző időszak tapasztalata azt mutatja, hogy minden évben legalább öt ponttal javul a hendikepem. A WHS-rendszerre való átállást követően ez nyilván megváltozik, ennek ellenére úgy vélem, nem kizárt, hogy év végéig elérjem a 10-es hendikepet.

 

Melyik hazai vagy külföldi pálya áll a legközelebb a szívedhez?

Külföldön sajnos még nem versenyeztem, a magyar pályák közül azonban a Zala Springs Golf Resort a kedvencem, részben a környező természeti táj szépsége, részben pedig a pálya tervezése miatt. Minden alkalommal csodálatos és feledhetetlen játékélménnyel térek haza Zalacsányból! Természetesen a Budapest Highland Golf Club, az anyaklubom is nagyon közel áll hozzám. Talán öt-hat éves lehettem, amikor apukám kivitt a golfpályára, ahol egy ideig kíváncsian figyeltem, hogyan edz. Aztán amikor odafutottam a range-en gyakorló játékosok elé, kezembe adtak egy gyerekütőt és hamarosan azon kaptam magam, hogy el sem tudok szakadni a játéktól. Azt hiszem, első látásra és érintésre beleszerettem ebben a fantasztikus sportba! Az motivál benne a legjobban, hogy mindig van hová fejlődni. Ezúton is szeretném megköszönni a szüleimnek a tőlük kapott felbecsülhetetlen értékű lelki támogatást, nélkülük nem sikerült volna eljutnom odáig, ahol most tartok. Akkor is mellém álltak, amikor rosszul ment a golf és a sok hiba miatt már játszani sem volt kedvem. Kellemes emlék viszont a Hencse Golf Club pályáján nyújtott teljesítményem - személyes rekordom -, amikor harminchárom fokos hőségben nyolcvanötöt ütöttem.

 

Kit tekintesz példaképnek a golf világában?

Ha egy játékost ki kellene emelnem, akkor mindenképpen Tiger Woods nevét említeném. Minden helyzetben talpra áll, óriási akaraterővel rendelkezik!

tesloungepgcc 

Képek forrása: hungolf.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés