Egész városok porladnak hamuvá Kalifornia tüzeiben

 

Az elmúlt évek történései bebizonyították, hogy a globális felmelegedés következményei a leggazdagabb területeket, így Kaliforniát is súlyosan érintik. Az amerikai államban a klímaváltozás által okozott, illetve felerősített események egyre több halálos áldozatot követelnek, és komoly károkkal járnak. A térség azonban gazdasági helyzetéből adódóan sok más régióhoz képest hosszú távon jóval ellenállóbb lehet a megváltozott körülményekkel szemben. Az éghajlati átalakulás ily módon csak tovább növelheti az egyenlőtlenségeket.

 


Pálmákkal szegélyezett kellemes tengerpartok, mamutfenyőknek otthont adó nemzeti parkok, népszerű borvidékek, a szilícium-völgyi techcégek, a világhírű San Diegó-i állatkert, fényűző villák és a filmipar hollywoodi központja. Kalifornia Amerika egyik, ha nem a legismertebb állama, az országban ráadásul itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.

 

Az elmúlt években ugyanakkor Kalifornia sokszor nem nevezetességei, hanem katasztrófái miatt került be a híradásokba: egyre gyakoribbak és hevesebbek a szárazságok, a tüzek és az áradások. A régió a klímaváltozás szempontjából az Egyesült Államok egyik legfenyegetettebb területe.

 

Az állam esete jól mutatja, hogy a globális felmelegedés a gazdag területeket sem kíméli, de arra is rávilágít, hogy az éghajlati átalakulás képes tovább növelni az egyenlőtlenségeket.

 

Hiába az elmúlt időszak pusztításai, humanitárius krízis továbbra sem fenyeget Kaliforniában, a szegényebb térségekkel ellentétben ráadásul ebben az államban rengeteg a lehetőség az alkalmazkodásra.


Az Észak-Kalifornia hegyei között fekvő történelmi Greenville idilli kisváros volt. Miután egy tavalyi tűzvészben elvesztették Berry Creek-i otthonukat, a nyugdíjas Joan Carter és férje, Dan, úgy döntöttek, hogy itt fognak új házat építeni. „Beleszerettünk a greenville-i emberekbe. Számunkra ez inkább egy közösség volt, semmint egy egyszerű lakóhely” – mondta Joan Carter a CNN-nek.

 

Az új otthon alapjait nyár elején rakták le, majd jött a több mint két hónapja égő Dixie. Az augusztus elején átvonuló tűzvész után semmi más nem maradt, csak elszenesedett romok. Bár a hatóságok már engedélyezték, hogy a korábban kitelepített lakosok visszatérjenek, és sok helybeli Greenville újjáépítését tervezi, a munka egyáltalán nem könnyű. Carterék jelenleg egy lakókocsiban élnek, lányuk közösségi finanszírozással próbál segíteni rajtuk.

 

A házaspár nincs egyedül, a Dixie miatt rengetegen vesztették el otthonukat. Ez Kalifornia történetének legnagyobb különálló tűzvésze, amely hónapokkal a létrejötte után még mindig tombol. Az először július 13-án felcsapó lángok szeptember közepéig közel 3890 négyzetkilométernyi, azaz több mint egy Zala megyényi területet pusztítottak el, ráadásul a katasztrófával egy időben más nagy területeken is kigyulladt a növényzet. Az AP szerint az idei szezon lángjai akár decemberig is loboghatnak.


Egy tűzoltó a Dixie pusztítása utáni Greenville-ben 2021. augusztus 5-én.
Az elmúlt években Kaliforniában rengeteg jelentős erdő- és bozóttűz alakult ki. Nagyjából egy éve, 2020 szeptemberében San Francisco ege katasztrófafilmbe illően narancssárgává változott a lángoktól, a tüzek pedig sokszor olyan hatalmasak, hogy az űrből is jól kivehetők.

 

A lángoktól egész városok porladnak hamuvá, a felgyulladt területeken pedig nem csupán az emberek vannak veszélyben: a tüzek az egyébként lenyűgöző helyi élővilágnak is felfoghatatlan károkat okoznak.

 

Az óriás mamutfenyők állományát például kifejezetten súlyosan érintették a katasztrófák.

 

Mindez nem egy leszakadó térség, hanem a világ egyik leggazdagabb régiójának a gondja. Az utóbbi esztendők eseményei igazolták, hogy az éghajlati átalakulás előbb vagy utóbb minden területre lecsap. Fontos kiemelni azonban, hogy Kaliforniában világviszonylatban igen sok a lehetőség az alkalmazkodásra. Úgy tűnik, az államnak minél előbb drasztikus lépésekre lesz szüksége, ha mérsékelni akarják a klímaváltozás hatásait.

 

Évtizedekig tarthat az aszály

Bill Deverell, a Dél-Kaliforniai Egyetem tüzekre specializálódott történésze szerint az Egyesült Államok nyugati része az elmúlt két évtizedben szárazabb és forróbb lett, ez pedig kedvez a lángok kialakulásának. A tüzek terjedését gyakran az erős szelek is segítik. Az elmúlt két év kivételesen aszályosan alakult, a kutatók pedig úgy gondolják, hogy a folyamathoz az éghajlatváltozás is hozzájárult. Noha a tűzszezon emberemlékezet óta létező probléma Kaliforniában, az utóbbi években az időszak hosszabbá és hevesebbé vált az azt megelőző évtizedekhez képest.

 

 

 

 

 

Forrás: Index

Fotó: NEAL WATERS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY / AFP

 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés