Amikor a test a gép motorjává válik

 

 

Interjú Somfai Nikolettel

Somfai Nikolett személyi edzőként már számos sportolónak segített álmaik valóra váltásában, a Technogym Golf Performance Centrum pedig új fejezetet nyitott pályafutásában. A Hungarian Golf magazinnak adott interjúban az évekig tartó munka jelentőségéről, valamint két, ígéretes tehetségű lánya olaszországi golfsikereiről mesélt.   

 

 

 

Hogyan zártad a 2021-es évet és milyen tervekkel vágsz neki 2022-nek?

Tavaly nyílt meg edzőtermünk, a Toldi Ferenc utca 32. szám alatt található Technogym Golf Performance Centrum, amely a PGA Tour partnerének, a Technogymnek az első magyarországi referenciaközpontja és a golf performance tréning hivatalos helyszíne. Büszkén mondhatom, hogy az egész közép-kelet-európai régióban ez az első Technogym Centrum! Ahhoz, hogy a Technogym-mel dolgozhassak, tizennégy évvel ezelőtt megszereztem a harmadik szintű személyi edzői képesítést, később pedig online végeztem el a Technogym képzését.   

 

somfai8.JPG

 

Kik járnak hozzátok?

Mindenféle korosztályú és tudásszintű játékos megfordul nálunk: juniorok, mid-amatőrök és szeniorok egyaránt.  A legfiatalabb korosztályból Károly Ádámot, Behán Attilát, a Jackson testvéreket és Zsimán-Lebovics Zénót említeném meg. Koller György, Kispál Helén, Movik Gabriella is gyakran látogatja edzőtermünket. Elsősorban az egyensúly, a stabilitás, az erő, az erőnlét és a gyorsaság fejlesztésével foglalkozunk. Arra törekszünk, hogy a testet felkészítsük egy két-háromnapos tornán való sérülésmentes és konzisztens játékra. Fontosnak tartjuk, hogy a golfozók teljesítménye egyenletes maradjon, hogy még a verseny harmadik napján is stabil játékot tudjanak hozni. Az edzőteremben ugyanazok az erőnléti gépek találhatók meg, amelyeket a PGA Tour résztvevői is használnak. Ilyen például a Technogym Skill Line felszerelése, amelynek többek között a Skill Mill nevű, különböző szögekben is használható, nem motorizált futópad is a része. A Skill Mill az erőnlét mellett a tüdő tágulását is segíti, amely elengedhetetlen a többnapos versenyeken való állóképesség megszerzéséhez. Az elektromosság helyett maga a test válik a gép motorjává. A Skill Row nevű specifikus evezőgépet szintén a sport performance terén használják a Technogym hivatalos partnerei által szervezett bajnokságokon.

 

somfai10.JPG

 

Úgy tudom, a két lányod is nagyon szépen fejlődik a golf terén. Hogyan készülnek a 2022-es szezonra?

Remekül indul az új év, ugyanis egy olasz golfklub leigazolta a lányokat. A 13 éves Grace, aki a korosztályában a tizennegyedik a ranglistán, 18-as hendikepjét 7,2-re vitte le, 11 éves húga, Letícia, aki a korosztályában a harmadik versenyző Olaszországban, 21-es hendikepjét 10,2-re javította, ami szép teljesítmény. Egy olyan edző választotta ki a lányokat, aki az olasz női válogatottat készíti fel. Távoktatás formájában edzenek vele, rendszeresen kapnak házi feladatokat, kéthavonta pedig egy-egy személyes találkozóra is sor kerül. Szeretném, ha magyar színekben is versenyezhetnének, jelenleg azonban az Olasz Golfszövetség legkiválóbb junior golfozókat segítő programjában vesznek részt, amely felkészíti őket a versenynapokra, ingyen egyenruhát, labdákat, edző- és gyakorlónapokat biztosít a számukra. A Prevetto Giovannine összesen hatvanhat versenynapból áll és rendkívüli fizikai erőfeszítést igényel. Az idei az első év, amikor mindkét lányom elnyerte a megtiszteltetést, hogy részese lehet ennek a programnak. Emellett hetente három alkalommal edzem Grace-szel és Letíciával, majd a gyakorlásról készült videofelvételt elküldöm az edzőjüknek, aki szakmai tanácsaival segíti fejlődésüket.

 

somfai5.JPG

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés