Elhunyt Bill Russell

88 éves korában békésen, szerettei körében elhunyt Bill Russell - a szomorú hírt a legenda családja osztotta me saját Twitter-oldalán. A közleményben azt írták, hogy Russell felesége, Jeannine végig mellette volt.

 

Russell két NCAA bajnokságot nyert (1955, 1956) a San Francisco Egyetem színeiben, az 1956-ban Melbourne-ben olimpiai bajnoki címet nyerő amerikai válogatott csapatkapitánya volt, majd ugyanebben az évben a 2. helyen draftolta a St. Louis Hawks, de azonnal Bostonba cserélték. A Celticsnél játékosként 9, játékos-edzőként 2 bajnoki címet nyert 1957 és 1969 között, 13 éves karrierje alatt mindössze kétszer nem a Celticsé lett a végső siker.

 

Játékosként többek között ötszörös alapszakasz-MVP, 12-szeres All-Star, négyszer volt a liga legjobb lepattanózója, 6-os mezét visszavonultatta a Celtics - az NBA történetének vitán felül az egyik legnagyobb alakja. Utolsó szezonjában hozták létre a Finals MVP díjat, amit ő már nem kaphatott meg, de 40 évvel később, 2009-ben róla nevezték el. Játékosként és edzőként is beválasztották a Hall of Fame-be.

 

Russell több területen is úttörő volt, az amerikai major ligák történetében ő az első fekete vezetőedző és természetesen az első bajnok vezetőedző is. A közéleti munkássága legalább ilyen fontos, már 1961-ben bojkottált egy meccset diszkrimináció miatt, amely ellen egész életében felszólalt és tett ellene - Barack Obama 2010-ben a legnagyobb polgári kitüntetést, a Szabadság Érdemérmet adományozta számára pályán kívüli tevékenysége miatt.

 

Forrás: kezdő5


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés