„Éppúgy lehetsz önmagad szövetségese, mint amennyire az ellensége”

Golf a mentális egészségért

"Sokan félnek attól, hogy segítséget kérjenek, és még ha meg is teszik, az nem mindig elérhető számukra.” – állítja Taylor Roberts, egy floridai junior golfozó, aki a fiatalok mentális egészségéről szóló nyílt párbeszédét fontosságát hangsúlyozza, és elkötelezetten küzd azért, hogy nemzedékének golfozói is pozitív szemlélettel, magabiztosan hódoljanak szeretett sportjuknak.

 

Taylor Roberts még a Floridában töltött gyermekévei alatt szeretett bele a golf szépségébe, és azt is hamar felfedezte, hogy ez a kihívásokkal teli sport milyen hatékonyan segíti a társas kapcsolatok kialakítását és ápolását.

 

Élete első versenyén tíz éves korában vett részt, ezt követően a kamaszéveit is a golfpályán és a junior tornákon töltötte, amíg 2020-ban be nem iratkozott a Florida Állami Egyetemre, ahol kisvártatva az élvonalbeli női golfozók közé került.

 

A pandémia idején Roberts gyakran órákat töltött kollégiumi szobájának magányában, a karantén izoláltságában csak a zoom-órák és az edzőteremben való gyakorlás jelentettek némi felüdülést. Érdekes, hogy míg a golf korábban örömteli menekülést jelentett a hétköznapok valóságából, a járvány időszaka alatt inkább a szürke egyhangúsággal, az egyforma napok monoton ritmusával hozta összefügésbe. Szüleit most már csak a különféle golftornákon látta viszont, és még ott sem ölelhette át őket. Bár gólyaként sikeresen teljesítette az évet, amikor végre hazaérkezett, olyan érzése támadt, mintha egyszerre csak kipukkadt volna az a buborék, amelyben addig élt: szinte alig tudta visszatartani könnyeit.

 

Ősszel Roberts visszatért az egyetemre, de öt hét elteltével világossá vált számára, hogy máshol van a helye. Játéka és koncentrációja erősen leromlott, ezért úgy döntött, otthagyja az iskolát és hazautazik.

 

Mint kiderült, mentális egészségügyi gondjaival nem volt egyedül, hiszen korosztályának számos tagja szenvedett és szenved hasonló tünetektől. Floridában egy terapeuta segítségével a lány ráébredt arra, hogy a hétköznapi életben is használható, praktikus technikákra és eszközökre van szüksége arra, hogy tartós javulást érjen el. Egy hathetes Dialektikus Viselkedést Terápiás tanfolyamot követően megtanulta optimistábban szemlélni a világot, majd a Floridai Egyetem felé vette az irányt, ahol ismét belevetette magát a golftanulásba és a versenyzésbe. Miután a sport iránti szenvedélye újraéledt, a lány a pozitív gondolkodást választotta: rájött, hogy akár önmaga szövetségesévé is válhat.

 

20220805_junior.jpg

 

Az Amerikai Junior Golf Egyesületen keresztül megismerkedett Robert Jones Black-kel, az amatőr golflegenda, Bobby Jones dédunokájával, aki a Generation Next Project nevű, a fiatalok mentális egészségével foglalkozó non-profit szervezet alapítójaként az ember önmagába vetett hitének jelentőségét hangsúlyozta és a tökéletességre való törekvés csapdáira világított rá. Roberts ekkoriban a „B” („believe”) és az „I” („imperfect”) betűket rajzolta golflabdájára, így emlékeztetve magát a fenti elvekre.          

 

2022-ben a fiatal golfozónő felvette a kapcsolatot egykori gimnáziumi barátnőjével, Phoebe Brinkerrel, akivel elhatározták, hogy jótékonysági golfversenyt szerveznek, amellyel azokra a mentális egészségügyi gondokra hívják fel a figyelmet, amelyek számos kortársukat érintik, és amelyek egyetemi környezetben, a járvány időszaka alatt még súlyosabbá váltak.

 

Július 25-én és 26-án – az East Lake Golf Club, a Bobby Jones Golf Course és az atalantai In Town segítségével, valamint a az Amerikai Junior Golf Egyesület támogatásával – Roberts és Brinker az Impact Cup nevű bajnokság házigazdái voltak, egy olyan versenyé, amelyet kimondottan egyetemi golfjátékosoknak szerveztek, és amely a versenyzés és a mentális egészség kapcsolatát veszi górcső alá. Az eseményen a verseny mellett mentális egészséggel – többek között a depresszióval – kapcsolatos, szakértők által tartott előadásokon és beszélgetéseken is részt vehettek az érdeklődők. A nevezési díjból származó bevételt a már mintegy hetvenezer dollárt összegyűjtött szervezők az AJGA és a Generation Next Project nevű szervezetek részére továbbítják.

„Szeretném összeszedni mindazt, amit megtanultam, és átadni ezt a tudást azoknak, akik talán nem férnek hozzá ehhez az információhoz.” – meséli Roberts.

 

20220805_junior1.jpg

 

 

Forrás: Golf.com

Képek: Taylor Roberts / Twitter


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés