Pirkadattól alkonyatig

A MidAmatőr Golf Sportegyesület Elnöke, Krämer András, idén nyáron különleges teljesítményével írta be magát a hazai golf történetébe: egyetlen nap leforgása alatt sikerült 78 szakaszt játszania Balatonudvariban.

 

Honnan jött maga az ötlet?

Akik ismernek, tudják, hogy a golf iránti szenvedélyem már-már abnormális szinten van. Így talán érhető, hogy kíváncsi voltam arra, hogy a gyakran használt szófordulat: „ha tehetném, reggeltől estig ezt csinálnám”, valóban igazolható-e, vagy csak egy költői képként értelmezhető az esetemben? Régi vágyam volt egy egész napot kint tölteni a pályán folyamatos játékkal, de korábban vagy az időjárás, vagy egyéb elfoglaltságaim ezt nem engedték. A dedikált nap mindenképpen június 21., a nyári napforduló, ugyanis ilyenkor a leghosszabb a nappal, amikor hajnali öt órától este kilencig, 16 órán keresztül lehet játszani.

 

Volt-e valamilyen különleges edzés, ráhangolódás a távra?

Mivel rendszeresen futok, az állóképességem miatt nem igazán aggódtam. Az előzetes kalkuláció szerint nagyjából egy maratonnak megfelelő távot kell majd teljesítenem. Éppen ezért úgy is készültem rá, mint egy rendes maratonra, izotóniás itallal, magnéziummal, stb. A Balaton Golf Club által rendelkezésemre bocsájtott buggie-t csak azért vettem igénybe, hogy ne kelljen a bagemet trolley-val magam után húznom vagy cipelnem a hátamon. Ezt az Udvari csapat egész napra biztosította számomra, így „csak” gyalogolnom kellett, a felszerelésem jött magától. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem nekik ezt a gesztust, nagy segítség volt!

 

Ha belegondolunk, ennek a sportteljesítménye túl van egy komoly üzenetértéke is.

Nagy szívfájdalmam, hogy Magyarországon a golfot még mindig nem tekintik komoly sportnak. A kép, ami ezzel kapcsolatban az emberekben él az, hogy pocakos öregurak úrimuri gyanánt ütögetik a labdát, aztán bepattannak a golfkocsiba és mennek tovább. Na most, ez egyáltalán nem így van. Aki benne van a golfban, tudhatja, hogy ez a játék sokkal többről szól! Én egyébként sem szeretek golfkocsival menni, mert teljesen más a játék ritmusa, és ugyan jelentősen gyorsabb így, de élményben számomra nem adja azt, amit akkor kap a játékos amikor gyalogosan teljesíti a 18 szakaszt. Mivel a futáshoz használt órámat elindítottam az első kör megkezdésekor, rendelkezésre állnak statisztikai adatok is a napról: 16 óra játék, 45 km gyaloglás, több mint 50.000 lépés és 5.100 kalória elégetése.

 

Végül elérkezett a várva várt nap. Ezúttal ideális körülmények vártak téged?

Abban az időszakban elég nagy kánikulák voltak, de szerencsére bejött egy hidegfront, így aznap kellemes harminc fok alatti hőmérsékletben tudtam játszani. Kétszer 8 órás „műszakra” kellett felkészülnöm. MidAmos barátom – nem mellesleg kiváló amatőr séf – Mester Miklós segítségével előző esete be tudtunk tárazni elemózsiával, így a pályán oldottam meg a reggelit, az ebédet és a vacsorát is. Az elején volt egy kis fennforgás, mert az úton, ami kihoz Balatonudvariba, az előző éjjeli viharnak a következtében kidőlt egy fa, és keresztbe állt az úton, így körbe kellett kerülnöm egy másik útvonalon. Emiatt háromnegyed öt helyett pontosan öt órakor álltam elütőre.

 

Hogy alakultak a körök?

Az első körben Mikivel mentem, a másodikban a golf egyik nagy reménységével, Bertényi Bencével játszottam, aki éppen egy nemzetközi versenyre készült. Ő egy másik liga, legalább hárommal felettem. Azt gondolom, hogy Kötél Bence mellett Bertényi Bence az, akinek minden adottsága megvan, hogy a legmagasabb osztályban játszon majd valamikor a jövőben, ami nem mellesleg a teljes magyar golfnak is óriási lökést adhatna. Nagyon szorítok nekik, hogy összejöjjön a nagy álom. A harmadik körben megérkezett Rádonyi Kristóf barátom, aki a fiatalabb midamos generációt képviseli. Az utóbbi években dinamikus fejlődésen ment keresztül a játéka, már 5 hcp körül jár. Kristóf a fizikai részt is előtérbe helyező, a baget a hátán cipelős játékos, aki sosem megy trolley-val. Végül megérkezett Reska János „Csopi”, ami csak fokozta a jó hangulatot Rövid látogatást tett Meznerics Gergely, a régi nagy barát, aki aznap versenyzett Zalacsányban is, így a versenyköre után kocsiba vágta magát és gyorsan átvezetett hozzánk Udvariba, hogy részese legyen ő is a kísérletnek. Végül négy és egyharmad kör, vagyis 78 szakasz után lett vége, kilenc órakor.

 

Milyen érzéssel jöttél le a pályáról?

Fantasztikus, jó érzéssel. Részint azért, mert végig sikerült minőségi golfot játszanom, nem volt 82-nél rosszabb köröm. Az elsőtől az utolsó szakaszig élveztem, holtpont nélkül. Valahogy olyan szinten lekötött a játék, hogy erre nem került sor. Az adrenalin csodálatos dolgokra képes!

 

Izomláz?

Vártam másnapra az izomlázat, de nem érkezett meg. Mivel nem sokkal előtte, a MidAm Golf Liga első fordulójában bedurrant a derekam, féltem, hogy ki fog újulni ez a sérülés, de szerencsés módon ez nem történt meg. Egy nagy alvás után, a következő napon délután már újból kint voltam a pályán.

 

Milyennek találtad a pályát?

Egy ponton a klubot üzemeltető Flesch Tamás is megérkezett, néhány szakaszon elkísért minket, beszélgettünk a pályáról és a magyar golfról. Az kijelenthető, hogy amióta átvették a klub üzemeltetését minden úgy alakul, ahogy kell. Látványos a fejlődés és a változás. Amikor kint vagyok, nem győzöm megköszönni a greenkeepereknek azt az elképesztő munkát, amit nap mint nap beletesznek a pályába. Állandóan ott vannak, dolgoznak, és ez vissza is köszön a minőségben. Kifejezetten jó most a kapcsolat a pályafenntartók és a játékosok között, szemmel láthatólag igyekeznek figyelembe venni a játékosok kéréseit, elfogadják a tanácsokat, amiket a pályával kapcsolatban teszünk. A locsoló rendszer rendbetétele, a bunker-ek homokcseréje a green-ek felújítása, mind mutatja a fejlődést. Nyilván nekünk klubtagoknak is feladatunk, hogy vigyük a pálya jóhírét az egész országban. Jó érzés volt látni idén, hogy új klubtagok is érkeztek, és remény van rá, hogy a pálya visszakerül a magyar golf térképére, méghozzá ott is a legmagasabb polcra.

 

Akkor innentől kezdve a nyári napfordulós játék hagyomány lesz számodra?

Természetesen igen, nagyon szeretném, ha ez megismétlődne. De azt még jobban, ha lennének olyan vállalkozó kedvű játékosok, akik csatlakoznának hozzám! Körvonalazódik egy verseny gondolata a fejemben, ahol lehetne 2 illetve 3 versenykörre nevezni, ki-ki elszántságának megfelelően. Ha 3 fős flight-okkal, és 4 órás játékidővel számolok, akkor ez kényelmesen beleférhet az év leghosszabb nappalába.

 

Kép: TÁTRAI BÉLA / GOLF Magyar 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés