Kezdődhet egy új korszak

 

Miután sikeresen kvalifikálta magát a jövő évi ProGolf Tour és Alps Tour sorozatokra, Csányi Olivér a profik között folytathatja pályafutását. Hogyan sikerült kivívnia az indulás jogát és milyen feladtok várnak az idén 10. hazai bajnoki címét megszerző játékosra? Erről kérdeztük Olivért.

 

Hogyan értékeled a szezont?

A hazai porondon megszereztem karrierem 10. felnőtt bajnoki címét, ráadásként pedig első magyarként megnyertem a Szlovák Felnőtt Nyílt Bajnokságot. Az Amatőr Világranglistán eljutottam a 764. helyig. Külön öröm számomra, hogy a szezonhajrában sikerült kvalifikálnom magam a jövő évi ProGolf Tour és Alps Tour sorozatokra is. Jó idényt tudhatok magam mögött, nagyon elégedett vagyok, különösen azután, hogy egy éve lediplomáztam az Egyesül Államokban. Teljesnek érzem az amatőr karrieremet, nincs bennem hiányérzet, boldogan zárom le. Jövőre kezdődhet egy új korszak profi játékosként. Nagyon várom.

 

Mit érdemes tudni a ProGolf és az Alps Tourról?

A két sorozat Európa harmadik profi ligájának felel meg. Ezeken a versenyeken már lehet pontokat gyűjteni a profi Világranglistán (OWGR), ahonnan – ugyanúgy, mint a teniszben – az Olimpiára való kijutás lehet a cél. A szezon végén mindkét Tour öt legjobb játékosa automatikusan felkerül a Challenge Tourra. Az Alps Touron sok a spanyol és olasz verseny, utazás szempontjából költségesebb a részvétel. A ProGolf Tour versenyei könnyebben elérhetőek, költséghatékonyabb, de valamivel kevesebb nyereménnyel gazdagodhatnak a játékosok.

 

20221201_csányi1.jpeg

 

Mi kellett ahhoz, hogy a kvalifikáció összejöjjön?

Nagyon stabil vasjáték, emellett finomítanom kellett a rövidjátékomat, amit az év elején sikeresen el tudtam végezni. A ProGolf Tourra október elején a németországi Verdenben, a T19. helyezésemmel kvalifikáltam. Kategória 8-as kártyát szereztem, ezzel gyakorlatilag kivívtam az indulás jogát a sorozat valamennyi 2023-as versenyére. Az Alps Tour Q  School Final november elején zajlott Olaszországban, ahol ugyan nem jutottam be a CUT-ba, de eredményem elégnek bizonyult a kategória 9-es kártyához. Reményeim szerint minél több versenyen részt tudok venni ebben a sorozatban is.

 

Hogyan áll össze a kvalifikációs rendszer?

Maga a rendszer tíz lépcsőből áll, amelyen belül a helyezésednek megfelelően tudsz indulási jogot szerezni a következő évre. A ProGolf Tour kvalifikáción az első tíz helyezett kategória 6-os, a 11-30. pozició kategória 8-as, a 30-45. pedig kategória 10-es kártyát kap. Az Alps Tour kétlépcsős, a döntősök szinte automatikusan megszerzik a kategóriát, a helyezés csak ennek a szintjéről dönt.

 

Jövőre hogyan néz ki a versenynaptárad?

Sajnos a jövő év versenynaptárait még nem publikálták. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb ütközés legyen a két Tour időpontjai között, tekintettel vannak egymásra, megpróbálják úgy szervezni, hogy a játékosok egy része el tudjon indulni mind a kettőn. Amit már biztosan tudok, hogy a két Tour keretein belül 25-30 versenyen lehet lehetőségem elindulni 2023-ban.

 

Milyen eredményt kell elérni ahhoz, hogy ezeken a versenyeken az élmezőnybe, vagy a dobogóra kerüljön egy játékos?

A három nap alatt -7 és -18 közötti eredmény szükséges egy verseny megnyeréséhez. Nagyon sűrű a mezőny, a top 5 is csak néhány ütéssel marad le az első helyről.

 

20221201_csányi2.jpeg

 

A két sorozat fényében milyen lesz a téli felkészülésed?

Még nincs meg a pontos programom, de mindenképpen szeretnék külföldre menni. Idén Spanyolországban voltam, jövőre is szívesen mennék oda edzőtáborba. Amíg az időjárás engedi és a klubok nyitva tartanak, itthon is sokat fogok pályán gyakorolni.

 

Indoor?

Inkább a pályajátékot preferálom. Ezen a szinten a játék finomításához már olyan komoly mérőeszközök szükségesek, amelynek beszerzése 6-25 000 dollárig terjed. Sajnos nekem jelenleg nem áll rendelkezésemre ehhez kellő mennyiségű anyagi erőforrás. A másik, hogy számomra nagyon fontos, hogy lássam a labda ívét, hiszen ebből tudom megállapítani, van-e bármi probléma a swingemmel. Ezt indoorban lehetetlen látni, hiszen a labdát megfogó háló néhány méterre helyezkedik el az elütőtől, így teljes mértékben az érzésre kell hagyatkozni, ami csalóka lehet.

 

Most van edződ?

Szigeti Csaba szokott segíteni, ha valami probléma adódik a mozgásommal, de a hétköznapokon egyedül edzem.

 

Ilyen esély kapujában van-e lehetőség arra, hogy összeálljon egy támogató stáb, akikkel fel tudsz készülni a sorozatokra?

Tekintettel arra, hogy korábban hazai játékosnak nem sikerült mindkét Touron indulnia, jelen helyzetben úttörőnek számítok. Ez egy új helyzet, új kihívás. Természetesen szükséges egy csapatot összeállítani, megfelelő edzői stábbal, ez azonban csak az anyagi lehetőségeken múlik. Elkezdtem a szponzorok keresését, minden támogatásnak nagyon örülök, hiszen a korábbiakhoz képest egész más büdzsét igényelnek majd a következő évek. Remélem a Magyar Golfszövetség és az állami sportvezetés is méltónak talál a támogatásra profiként is.

 

Képek: Csányi Olivér, hungolf.hu 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés