Akarat kérdése:

Akarat kérdése:

Ha megfelelő mennyiségben van jelen, alapvető fontosságú – ám ha a normál érték felé emelkedik a vér koleszterinszintje, cselekedni kell!

Ha megfelelő mennyiségben van jelen, alapvető fontosságú – ám ha a normál érték felé emelkedik a vér koleszterinszintje, cselekedni kell!

Sajnos hazánkban a táplálkozási szokások nem éppen az alacsony koleszterinszintet segítik elő – Ha megfelelő mennyiségben van jelen a koleszterin szervezetünkben, alapvető fontosságú ahhoz, hogy jól működjenek az anyagcsere-folyamatok, ám ha meghaladja a normális mértéket a vér koleszterinszintje, és ez rendszeressé válik, szívproblémákat és érelmeszesedést okoz. Hazánkban nagyon gyakori. Hogyan lehet a koleszterinszintet csökkenteni?

Magyarországon rajonganak az emberek a fűszeres, magasabb zsírtartalmú ételekért, a finom, édes süteményekért, s ezek bizony nem segítenek hozzá ahhoz, hogy egészségesen éljünk, koleszterinünket pedig megfelelő szinten tartsuk.  A hazánkra jellemző táplálkozás oda vezet, hogy naponta átlagban akár 700 mg koleszterint is elfogyasztunk, pedig ha a koleszterinszint magas, akkor csupán napi 300 mg bevitele ajánlott, és ez a maximum.

Akarat kérdése: csökkentsd a koleszterint természetes módon!

Talán nem újdonság, hogy a fehér liszt helyett okosabb teljes kiőrlésűt fogyasztani, a vörös húsok helyett halat és szárnyas húst, valamint sokkal több zöldség és gyümölcs kell, hogy kerüljön a tányérra, mint hizlaló és koleszterinemelő étel. Csupán akarat kérdése.

Néhány egyszerű szabály betartásával csökkenteni tudunk a bevitt ennivaló koleszterinszintjén. Átlagosan 8-tól akár 20 százalékkal is csökkenthetjük! Koleszterint az állati eredetű táplálékok tartalmaznak – következésképpen ha koleszterincsökkentésről van szó, ezek arányát kell leredukálni.

Zsíros étel és vörös hús-stop

Állati zsiradékok helyett szerezzünk be növényieket.  Növeljük táplálékaink növényi rosttartalmát! Ez csökkenti a koleszterin felszívódását a bélből. Azok a növényi rostok, melyek vízben oldódnak, különösen hasznosak, ilyen például a zab. A rostoknak igen jó hatása van a bélrendszer tisztán tartásában. Méregtelenítő kúráknál is érdemes sok rostot fogyasztani.

Ugyancsak csökkentik a koleszterin felszívódását a növényekben található, koleszterinhez hasonló szerkezetű molekulák, a sztanolok és szterolok. A növényekben természetes állapotban kis koncentrációban találhatók meg,  adalékként azonban több élelmiszerben is vannak

.Akarat kérdése: csökkentsd a koleszterint természetes módon!

Bizonyára nem ismeretlenek a telítetlen zsírsavak előnyei sem. Az össz-koleszerintszint csökkentésén túl fontos a HDL és az LDL koleszterin aránya, valamint a szervezet triglicerid szintje – az érelmeszesedés rizikóját a megfelelő arányokkal leszoríthatjuk, mégpedig a telítetlen zsírsavakkal.

Az Omega-3 és omega-6 zsírsavak jótékony hatásairól ódákat zengenek. Elsősorban növényi olajokban találhatók meg - szójában, olajos magvakban, lenmagban, repcében, és a halolajokban, melyeket kapszula formájában is megvehetünk a drogériákban. Érdemes heti kétszer halat enni, ezzel jelentősen csökkentjük az érrendszeri betegségek rizikóját.

Nem mindegy, hogy milyen a táplálékaink szénhidrát-összetétele. Ezt a HDL-koleszterin és a trigliceridszint szempontjából fontos számon tartani. A teljes kiőrlésű gabonából és durumlisztből készültek ételek kedvezően hatnak a koleszterin-szintre, a gyorsan felszívódó szénhidrátok azonban csökkentik a "jó" koleszterin szintjét és emelik a trigliceridét.

Kicsit konkrétabban felsorolva, ha valaki csökkenteni szeretné koleszterin-szintjét, egyen teljes kiőrlésű gabonaféléket, minél több zöldséget és gyümölcsöt – a köretek legyenek zöldségekből készült főzelékek, saláták. A sütés-főzéshez szerezzünk be növényi eredetű olajat vagy margarint.

Vörös húsok helyett csirkét, pulykát, halat fogyasszunk, a szárnyasokat ne együk bőröstül, még ha nehéz is ellenállni a megpirított bőrnek. Az is fontos, hogy kevés alkoholt fogyasszunk. Koleszterinszint-csökkentés szempontjából a borral sem járunk túl jól, még ha vannak is előnyös élettani hatásai.

Mozgás és egészséges életmód

A koleszterinszint-csökkentéshez természetesen – ahogy sok más esetben – a rendszeres mozgás is hozzájárul. Mozogni kell, nincs mese. Naponta mozduljunk ki, végezzünk fél- vagy egy óra hosszás, közepesen intenzív testmozgást, de ne műveljünk semmit a kimerülésig! Javasolható a gyaloglás, a futás, a biciklizés és az úszás is. Mindenki találhat a mozgásformák közt kedvére valót. És végül, de nem utolsósorban: tegyük le a cigarettát.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook