Táplálkozás

A Bircher müzli (a „muezli” szó keveréket jelent) magas tápértékű, vitamindús és nyomelemekben gazdag készítmény, melyet a 19. század végén egy svájci táplálkozástudománnyal foglakozó orvos, Bircher-Benner állított össze. A müzli hamar népszerűvé vált Svájcban, Németországban és az angolszász területeken, s különböző márkaneveken került kereskedelmi forgalomba, és mindenféle variációja lehetséges. A klasszikus összetétel: zabpehely, búzacsíra, mandula, mazsola és reszelt nyers alma, amit kis cukrozott tejjel és citromlével locsolnak meg.

Varnyú Judit bonbonkészítőnél jártunk, sok mindent ellestünk és meg is mutatjuk.

Az acra (accra, akra vagy akkra) az Antillákon mindenütt nagyon népszerű: ismerik „marinád” vagy „olajos bonbon” néven is; Jamaicán stamp and go, Puerto Ricó-ban surullito a közkedvelt étel neve. Leggyakrabban tőkehalból sütik, de ugyanúgy készülhet ikrából, makrélából vagy édesvízi rákból, akárcsak kenyérgyümölcsből, padlizsánból, pálmarügyből, karibi káposztából vagy turbán alakú sütőtökből.

Felkértük a nyolc legmeghatározóbb magyar séfet, hogy mutassák meg, hogyan újítanak meg egy igazán hagyományos magyar ételt. A rakott burgonyát adtuk feladatkánt, kíváncsiak voltunk, a végeredmény mennyire tükrözi majd a séfek konyhai filozófiáját, vízióját és személyiségét.

A szójababból készült tofu semleges ízű, így édes és fűszeres fogásokhoz egyaránt használható, fehérjetartalma révén pedig kiváló húspótló. Előállításakor a sárga szójababból először szójatejet nyernek. Az író kicsapatása után a pépet összegyúrják, majd összesajtolják, és kocsonyásítószerrel besűrítik. Végül a masszát tömbökké vagy rudakká formálják.

Hozzávalók:

Régen egy nagy edényben tették az asztal közepére, manapság már általában inkább kis fondü edényekben tálalják.

Gyakran készítem spontán összejövetelekre, különleges alapanyag nemigen szükséges hozzá, többnyire minden megtalálható a háztartásban. Eddig még bárhová vittem, mindig utolsó morzsáig elfogyott. Kínálható magában, de pl. friss kecskesajt mellett is kiváló. A tészta kb. 5 perc alatt elkészül, és remekül fagyasztható – utóbbi esetben ráadásul nem kell kiolvasztani, elég 2 perccel tovább sütni. A sütés napján, frissen a legfinomabb, de vészhelyzetben előző nap is megsüthető. A parmezántól intenzív ízű, a magoktól meg jó ropogós.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalaink



Média ajánlat - impresszum

Facebook