Az Európai Parlament kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát

Az Európai Parlament kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát

Régóta vitáznak már a tagállamok arról, szükség van-e óraátállításra. Most a finnek léptek az EU-nál, miután náluk több tízezren kérték a kormányt, hogy maradjon a nyári időszámítás.

Az Európai Parlament képviselői az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték csütörtökön.

A 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt.

Több tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző érveket felmutatni a szabályozás előnyeivel kapcsolatban, az emberi egészségre nézve negatív hatásokat azonban rendre kimutatták.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan, hogy segítse a belső piac hatékony működését.

Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azután, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt: tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

MTI

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook