Budapesti Tavaszi Vásár

Budapesti Tavaszi Vásár

Helyszín:


1051 Budapest, V. kerület Vörösmarty tér

 

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan – színvonalas kulturális és gasztro élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A tavaszköszöntő forgatagban sorakoznak a kézművesek pavilonjai, amelyekben húsvéti ajándéktárgyakat is kínálnak. 

A Budapesti Tavaszi Vásárban izgalmasan fonódik össze a kultúra és a gasztronómia. A húsvéti ünnepkör hagyományaihoz kapcsolódó böjti ételek, valamint a bárány, a tojás és a sonka mellett számos borkóstolóval, pálinka vagy sörfőzde bemutatkozásával, húsvéti puncsfőzéssel készülnek a vásár gasztromesterei. A Kárpát-medencei étel és italkülönlegességek szinte teljes választékával megismerkedhet a látogató. 

 

A vásár utolsó hetén – kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi témájához, Liszt Ferenc munkássághoz – a világpolgár zeneszerző emléke előtt tisztelegnek korának, ételeinek és italainak bemutatásával, muzsikájának hangjaival. 

 

Rengeteg népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat. A kézművesek nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat.

 

A szervezők 2018-ban is tematikus kézműves és gasztro hetekkel várják a látogatókat. 

 

Tematikus hetek és szerdánként gasztronómiai program

 

A vásár hetente más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várja az ínyenceket.

 

Sőt szerdánként 14-16 óra között ingyenes vásári delikátesz kóstolóval vár mindenkit a színpad mellett található Delikát és Kávézó. A gasztroprogram házigazdája Búza Sándor lesz. A kóstolókon különleges ételeket, italokat, a húsvét esetében például kölesből készült vargányás juhhúskását, citromos bárány kolbászkákat, a delikátesznél friss juhsajtokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A program részeként minden szerdán két vendéget hívnak a gasztromesterek, akik – a heti tematikához kapcsolódva – mutatják be termékeiket. Április 4-én így Dúzsi Tamás kínálja rosé borait, valamint Csordás László – nemzeti kulturális kincsünk egyik remekét – a karcagi birkafőzés hagyományát mutatja be.

 

A Delikát az adott heti tematika minőségi, máshol nem beszerezhető élelmiszereit árulja hazavihető formában. A mellette található Kávézóban pedig a helyszínen frissen pörkölt arabica kávékból főznek frissítő kávét. Érdemes megtekinteni a vásár vendéglátósainak kínálatát is, mivel az adott hét tematikájához illeszkedve minden héten más és más ínyencséggel is készülnek az állandó kínálat mellett.

 

Tematikus gasztronómiai hetek

 

Március 23-29.

 

A V4-ek konyhájából kaphatunk ízelítőt pacallevessel, knédlivel, sörben főtt csülökkel a nyitó héten.

 

 Március 30.

 

Nagypéntekre böjti aszaltszilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülünk.

 

 Március 31. – április 2.

 

Folytatjuk a Húsvét hetét, szombattól a húsvét hagyományos ételei következnek, főzünk nyulat vadasan és minden standon másfajta sonkát lehet kóstolni, úgymint levegőn érlelt füstölt és főtt sonkákat, csülköt illetve bivalysonkát. Készül a vásáron felállított látványpékségben húsvéti kalács sós is, édes is, ki milyet szeret.

 

 Április 3-8.

 

A bárány hete alatt a bárány- és birkaételeknek szentelünk nagyobb figyelmet. Készül rozmaringos báránycsülök, roston sült bárányborda és egészben sült bárány kóstolható, ez utóbbiból egyet nyársra is felfűzünk a Váci utca felőli oldalon. Ezen a héten a Delikát báránypástétommal, kapribogyóval készült friss juhtúrókrémmel kent házi cipót árul majd.

 

Április 9-15.

 

A tojás hetén az olajban eltett, füstölt fürjtojás, a stefánia vagdalt, valamint a sólet tojással lesz étlapon.

 

Április 16-22.

 

Liszt Ferenc hete: kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi témájához, Liszt Ferenc munkássághoz – a világpolgár zeneszerző emléke előtt tisztelegünk korának, ételeinek és italainak bemutatásával.

 

Az italkínálat szintén a tematikához illeszkedik: cseh- és szlovák sörök, lengyel vodkakoktél, gyümölcsös, valamint rozé borok, tojáslikőr és puncs, továbbá forró csoki is csábít kóstolásra.

 

Kiemelt hétvégi programok:

 

Március 31. – április 2.

 

Húsvéti készülődés: tojásfestés, patkolás, karcolás, csipkézés, mézeskalács készítés, írókázás.

 

Legnagyobb egyházi ünnepünk a húsvét. Az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal ismertetjük meg az érdeklődőket. Változatos tojásfestési technikákat mutatnak be a kézművesek - egyedi motívumvilággal. Mézeskalácsokat díszíthetnek a gyermekek és még számos meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat ezen a hétvégén.

 

Április 7.

 

Ékszerművesek napja: ékszerkészítés különböző anyagokból. Az ékszerkészítők találkozóján drótból, fémből, kerámiából, üvegből, bőrből álmodnak ékszereket a mesterek.

 

Április 8.

 

Faművesek napja: a mesterek kreatív, ötletes játékos foglalkoztatóra hívják a gyerekeket és szülőket egyaránt. A kézművesek segítségével saját tavaszváró üdvözlő táblákat készíthetnek. Manapság nagy sikere van minden korosztály körében a kifestőknek. Most itt a lehetőség, hogy mindenki saját ízlésére alakítsa és színezze a saját tábláját. A faművesek többek között azt is megmutatják, hogy a lombfűrésszel hogyan lehet kivágni az állatfigurákat, madarakat, tojásokat és nyuszikat. Majd a kivágott formákat mindenki egyénileg festheti ki. Ha még ennél is többet szeretnének tudni a fa megmunkálásáról, akkor pedig megtekinthetik az esztergálás lépéseit.   A jó kedv és a színek kavalkádja ezen a napon garantált!

 

 Fazekasok hétvégéje:

 

Április 14.

 

„Játék a tűzzel”: raku égetés, bemutató, tárgyak redukcióban.

 

A raku közel 500 éves ősi japán redukciós égetési technológia, jelentése a „ráérő idő élvezete.” A négy őselem: föld-tűz- levegő-víz.. mind egyformán fontos. Nem hagyományos eljárással készítik az alkotók ezeket a kerámiákat. A tárgyakat közel 1000 ºC hőfokon égetik ki, majd a kemencéből kivéve különböző módon, földben, faforgácsban redukálják, és egyben lehűtik. A folyamat egyszeri és megismételhetetlen. A raku-égetés folyamatának bemutatója várja a kerámia szerelmeseit.

 

Április 15.

 

Fazekas találkozó: közel húsz keramikus alakot egyszerre a téren. Az idén immáron negyedik alkalommal közel húsz keramikus alkot egyszerre a téren. A mesterek megmutatják, hogy egy szakma, de rengeteg különböző alkotás, forma, technika, művészi és kreatív szemlélet jellemzi az egyedi tárgyakat. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, gyermekkorongozás várja a kíváncsiskodókat.

 

Április 21. 

 

Játék különböző anyagokkal - textil, bőr, nemez - készítés

 

A textil-, bőr- és nemezkészítő iparművészek bemutatóival a látogatók megismerhetik a bőrmegmunkálás apró titkait, a nemezelés, selyemfestés eljárását és azt, hogyan lehet textilből különleges technikával egyedi ajándéktárgyakat készíteni.

 

 

Linkek:

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook