Jön a nyár legforróbb bulija

Jön a nyár legforróbb bulija

A szabadság szigete

Idén a Sziget beállt a nagy fesztiválok mögé line-up szempontjából, Kendrik Lammar, Dua Lipa, Lana Del Rey és az Arctic Monkeys is fellép a nagyszínpadon.

A Sziget Fesztivál kétszer volt már Európa Legjobb Nagyfesztiválja, nyert a Legjobb Zenei Felhozatalért járó díjat és volt a Fellépők Kedvenc Fesztiválja is, idén pedig a Line-up of the year díjat vehették át. A fesztivált idén augusztus 8. és 15. között rendezik meg, felhozatal szempontjából pedig a mérce talán a tavalyinál is magasabbra került.

 

VILÁGSZTÁROK A NAGYSZINPADON

„Minden idők legerősebb zenei programját sikerült idén összehoznunk, elég, ha csak a Nagyszínpad headliner sorát említjük, amelyben olyan aktuális világsztárok sorakoznak, mint Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo vagy az Arctic Monkeys– nyilatkozta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, hozzátéve, hogy a Nagyszínpad főműsoridős sztárjai elé is olyan nevek kerültek, mint Liam Gallagher vagy Shawn Mendes, akik számos európai nagyfesztiválon headliner pozícióban szerepelnek.

Európában csak a Szigeten lép fel a folkból az alternativ rock felé forduló Mumford & Sons. Érkezik még Anglia egyik legfelkapottabb szupersztárja, Dua Lipa, valamint Damon Albarn virtuális sztárzenekara, a Gorillaz is.

 

 

Első alkalommal lép fel Magyarországon a kanadai Shawn Mendes, valamint a grime egyik tehetsége, a Stormzy is. A tavalyi nagysikerű lemezét hozza el a Grammy-dijas The War On Drugs, és zenél majd az ausztrál Nick Murphy is.

A Sziget vendége lesz még a folk műfaját képviselő Lianne La Havas, az amerikai rapper-énekes Desiigner, valamint a tavaly öt nagylemezt is kiadó ausztrál pszichedelikus rockzenekar, a King Gizzard & The Lizard Wizard.

 

 

Az elektronikus zenei felhozatalt erősíti a Gorgon City live, a soulosabb irányt JP Cooper képviseli, de fellép a francia Petit Biscuit is. House vonalon a KSHMR és Sofi Tukker az erősítés, ide tart brostepnek nevezett dubstep-leágazás egyik legismertebb alakja, Borgore, punk rock irányból pedig a The Living End készül a húrok közé csapni a Szigeten. Jön az ifjú brit rapper, Scarlxrd, elektronikus zenéit hozza el Seven Lions és a Delta Heavy, indies, soulos dalaival érkezik Yellow Days. Fellép az osztrák Bilderbuch és a bluesos, countrys My Baby is.

Negyedik headlinerként az Alex Turner, Jamie Cook, Nick O’Malley and Matt Helde alkotta formációt, az Arctic Monkeys-t jelentették be a Sziget idei Nagyszínpadára, augusztus 14-ére, keddre.

A zenekar évek óta éllovasa a Sziget kívánságlistájának, pár évvel ezelőtt a frontember a The Last Shadow Puppets nevű formációjával járt itt, miután 2014-ben határozatlan időre szünetet jelentett be a banda. 2017-ben viszont újra összejöttek és állítólag hamarosan jelentkeznek az új hanganyaggal, amiből talán adnak egy kis ízelítőt augusztusban.

A Nagyszínpadon lép még föl Liam Gallagher, a Bastille, a Lykke Li, és a Parov Stelar. Tavalyi elmaradt koncertjét pótolja a Clean Bandit, jön a „szégyentelenül slágeres dalokat” előadó Blossoms és az elektronikával gazdagon fűszerezett folk rock szcéna egyik legismertebb bandája, a Milky Chance.

 

LOVE REVOLUTION

„A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga legyen az szexuális-, vagy vallásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága” – idézte Kádár Tamás a Sziget idén meghirdetett LOVE REVOLUTION – a Szeretet Forradalma kiáltványát.

A “szeretet forradalma” egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy megszűnjön az előítéletesség és a kirekesztés.” Ezen célok és értékek nem újak, hanem összefoglalják mindazt, amiért a fesztivál az elmúlt 25 évben folyamatosan kiállt.

 

ART REVOLUTION

Bár az egész fesztivál üzenete a Love Revolution, számos specikfikus programmal is készülnek.

Az Afro-Latin-Reggae Falu-ban ONE HOUR – ONE LOVE címmel naponta kezdődnek beszélgetések, melyek témái az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, hogy mit tehetünk a klímaváltozás ellen, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is.

Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat AS THE WORLD TIPPED című előadását láthatjuk, ami egy valódi „katasztrófafilm” a levegőben, mely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet. 

5. alkalommal hirdették meg szervezők az Art of Freedom művészeti pályázatot, idén olyan elképzeléseknek ad teret a Sziget, amelyek társadalmi célú üzenetet hordoznak, vagy fenntarthatósági elveket figyelembe véve készülnek el.

 

KARSZALAGGAL IS FIZETHETÜNK    

Idén mind a napijegyesek, mind a bérletesek tudnak fizetni a karszalagjukkal, amelyek RFID chippel lesznek felszerelve, így minden belépési adatot tartalmazni fognak.

Ezzel megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni, és aki az applikáción keresztül tölti föl az egyenlegét, az a fesztivál végeztével a 300 forint fölötti összegét visszakapja bankkártyájára. Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig.

A bankkártyás és karszalagos megoldás mellett mobiltelefonnal is lesz lehetőség fizetni a Szigeten.

 

KÖRNYEZETTUDATOS SZIGET – RE: POHÁR ÉS ECOKEMPING

A Love Revolution egyik üzenete a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők. A tavalyi év nagy újítása volt például az, hogy miután a szervezők több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Az ötlet pedig annyira „zöld”, hogy ez az idei évben sem lesz másként.

Az idei évtől a hulladékmennyiség csökkentésére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők. Bevezetésre kerül aRe:pohár – azaz a visszaváltható pohár -  rendszer, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy 2000 köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni.

 

 

Idén egy környezeti tanulmányt is készítenek, aminek a célja megvizsgálni a Sziget hatását az Óbudai-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, megvizsgálni, mennyire hatékonyak a Sziget zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedései.

Először nyitnak EcoKempinget a környezetvédelem iránt elkötelezett fesztiválozóknak. Ebben napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.

Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat. 

 

 

(Forrás és képek: sziget.hu) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook