OLLÉÉÉ-OLLÉÉÉOLLÉÉÉOLLÉÉÉ, és újra, meg újra!

OLLÉÉÉ-OLLÉÉÉOLLÉÉÉOLLÉÉÉ, és újra, meg újra!

Európa válogatottja nagy győzelmet aratott az USA együttese ellen a 42. Ryder Kupa versenyen a Párizs melletti Guyancourt Le Golf National pályáján.

Úgy vélem, hogy az európai drukkerek lényegesen többen voltak tengerentúli társaiknál (mondjuk ez logikus is), és talán tizenharmadik csapattagnak is nevezhetjük őket. Meg kell állapítani ugyanakkor, hogy egyetlen esetben sem ment a szurkolás a sportszerűség rovására, mind a pályán, mind a nézőtéren egymást respektálva viselkedtek.

Déli 12 után kezdődött a harmadik nap feladata, az egyesek összecsapása, az előre leadott sorrend szerint alakultak a pályára lépő ellenfelek. Európa 10 : 6-os előnnyel indult, de nem lett volna elképzelhetetlen, hogy az amerikaiak fordítsanak.

Ehhez képest egyetlen pillanatig sem alakult úgy az állás, hogy szoros küzdelemről beszélhettünk volna, hiszen Európának a vasárnapi 12 megszerezhető pontból 4 ½ is elég lett volna a győzelemhez, és ellenfeleik soha nem jöttek közelebb.

Az egyes meccseken belül is inkább az európaiak kezdtek jobban, hamar 2-3, sőt 4 szakaszos előnyt szereztek. Ellenfeleiknek ez csak 1-2 lyukon sikerült, és ráadásul kisebb arányban is.

Aztán egyszercsak meglett az első pont, majd a második is, Európa egyre jobban elhúzott. A győzelmet jelentő 14 és feledik pontot az olasz Francesco Molinari szerezte meg (Mickelsont verte 4 & 2-re), utána folyamatos ünneplés mellett folyt tovább a játék. Még szerencséjük sem volt a veszteseknek: 16 ½ : 10 ½ -es állásnál az utolsó lyukon a svéd Alex Noren eggyel vezetett, de DeChambeau fél méteres birdie lehetőséget teremtett magának Noren 6 méteres gurítása ellen. Noren megadta ellenfele gurítását, de ha neki nem sikerül a birdie, DeChambeau nyeri a lyukat, és döntetlenre menti meccsüket. Hát bizony Noren még ezt a helyzetet is komolyan vette, és megcsinálta a bravúros birdie-t, amivel megnyerte meccsét, és összesítésben 17½ :10½-re alakította a végeredményt!

A következő napok valamelyikén lesz idő kiértékelni a versenyt, magyarázatokat keresni a jó, meg persze a gyengébb teljesítményekre. Annyit leszögezhetünk, hogy a 3 versenynap folyamán rengeteg szép ütést láttunk, a nézők jól szórakoztak a pályán, és a televízió mellett. Ahogy azt előre tudni lehetett, a győztes csapat kapitánya a mennybe megy, a vesztest meg keményen kritizálni fogják, mert rossz csapatot rakott össze. Pedig milyen érdekes: európai szinten a tapasztaltak ragyogóan teljesítettek (Garcia 25 ½ pontjával megelőzte az örökranglistán Sir Nick Faldot, pedig csak szabadkártyával került a csapatba), míg amerikai társaik eléggé leszerepeltek.

Még ami a krónikához tartozik, az USA legutóbb 25 éve tudta Európából hazavinni a serleget, erre most legalább újabb 4 évet kell várniuk. Két év múlva Amerikában találkoznak a felek, majd 2022-ben Róma következik. Érdemes már most felírni a naptárba!  

Vasárnapi eredmények:

A képek Canon 500-as optikával készültek, köszönet érte a Canon Márkaboltnak és Matei Miklósnak.

Cservák László

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook