Úton a Világbajnokság felé

Wochna Roland nevét már tavaly megismerhették a HG olvasói. 2020 nyarán egy sikeres U.S. Kids versenysorozat, valamint Venice Open szereplés megnyitotta az utat a fiatal sportoló számára a tengerentúlra. A történet pedig július 29-én, a U.S. Kids Golf World Championship versenyén folytatódik Észak-Karolinában. Roland édesapjával, Wochna Tiborral beszélgettünk a torna előtt.

 

 

 

Hogyan lépett be Roland életébe a golf?

Minden, a sportot valaha is versenyszerűen űző szülő egyfajta csapdahelyzetbe kerül, amikor a saját gyereke is aktív sportolásra adja a fejét. A legtöbb szülő ugyanis azt szeretné, ha a gyermekük is azt a sportot választaná, amelynek valaha ő is hódolt. Óriási önuralom, önfegyelem szükséges tehát ahhoz, hogy ne a saját álmaink megvalósítását várjuk egy ifjú sportolótól, illetve ahhoz is, hogy ellenálljunk a könnyebbik út kísértésének.

Természetesen jó szem kell, hozzá, mert a tehetséget, a szorgalmat, a koncentrációs képességét, adottságokat észre kell venni. Ugyanakkor számos olyan sport létezik, amely kiváló alapot ad a golfhoz. Sok egyéb mellett ilyen az asztalitenisz. Azonban a golfban és ezen sportok esetében is, csak akkor van reális esély a sikerre és a profi karrierre, ha az illető korán kezdi a játékot. Kivételek persze mindig akadnak, de általában ez a jellemző. Hogy miért éppen a golfot választotta Roland? Már kisgyerekkorában kapott egy pici golfütőt, amivel szüntelenül játszott. Amikor aztán ellátogattunk a Pannonia Golf Club egyik versenyére, az összes kisfiú és kislány nevetgélve szaladgált és gondtalanul játszadozott, míg Roland figyelmét az kötötte le, ami a pályán történt. Azt gondolom, a szülőknek oda kell figyelniük az apró jelekre, a mélyen gyökerező érdeklődésre, amely már korán megmutatkozik. Érdemes figyelni, hogyan játszik a gyermek, milyen a labdaérintése, a mozgása. Hála a modern technológiának, ma már léteznek olyan vizsgálatok, eljárások és orvostechnikai eszközök, amelyek alkalmasak arra, hogy jelezzék, mennyire érett a gyerek egy sporthoz, milyen az idegrendszere. Így még idejekorán kiderülhet, mennyire illik hozzá egy adott sport. Azt is érdemes viszont fontolóra venni, hogy a tudomány nem adhat választ minden kérdésre, és ha túl korán döntenek egy kisfiú vagy egy kislány sorsáról, az eltántoríthatja őket a sport komolyabb felfedezésétől. Nem is szólva arról, hogy a profi sport csupán a jéghegy csúcsa, sokkal fontosabb, hogy sokan űzzék az amatőr játékot. Számukra ez egészséges és kitűnő kikapcsolódás, a profiknak, edzőknek pedig a sok játékosból, azaz a hegyből lehet meríteni.

 

Amikor edzőválasztásra kerül a sor, milyen célokat, elvárásokat tartasz szem előtt?

Fontosnak tartom, hogy az edző céljai összhangban legyenek a szülő és a fiatal golfozó célkitűzéseivel. Az edzőválasztás számunkra nem egy pillanat műve, hanem egy hosszú út volt, amelyben minden résztvevő más-más szerepet kapott, és vannak akik kapnak ma is. Scridon Laura volt Roland első edzője, ő szerettette meg a fiammal a golfot. Lehoczky Gábor iránymutatása nélkülözhetetlennek bizonyult ahhoz, hogy tudjuk, milyen irányban induljon el a gyermek, a mai napig sokat konzultálunk és köszönhetünk neki. A junior válogatott edzőjeként Böndicz Gergő figyelt fel Rolandra. Hálásak vagyunk, hogy nyomon követi Roland fejlődést, amely két okból sem nehéz. Roland is sokat edz a Pannónián, másrészt Gergővel közös kapocs, hogy serdülő koráig asztaliteniszezett, így rögtön megvolt a közös szimpátia. Tóbiás Zsolt segítségével érte el első sikereit, ebben az időszakban a játéka is egyre stabilabbá és kiforrottabbá vált. Zsolt aktív része ma is Roland sikereinek mindent megbeszélünk. Végül Petkovics Bálinthoz vezetett az utunk, aki jelenleg is Roland edzője. Amikor az együttműködésünk elindult, annyit kértünk az Angliát és Spanyolországot is megjárt, igen nagy tapasztalattal rendelkező Bálinttól, hogy Roland legyen számára az első számú projekt. Nagy könnyebbség, hogy Bálint látva Roland kitartását és fegyelmezettségét elvállalta. Ekkor fejezte be versenyzői pályafutását. Mivel a kockázatosabb helyzeteket is meg merik játszani a pályán, a fiam játéka egyre bátrabb és magabiztosabb. Az edzőválasztás jelentősége mellett a szülői felelősséget is szeretném kihangsúlyozni. A golfot versenyszerűen űző gyerek jelenléte ugyanis óriási odafigyelést és energiát igényel, amelyet komoly önfeláldozás nélkül szinte lehetetlen elérni. Természetesen nem vagyunk egyedül ezzel. Például Károlyi Ádám figyelemre méltó teljesítménye mögött ugyanezt a fegyelmezett kitartó profi hozzáállást látom. Zsimán-Lebovics Zénónál úgyszintén.

 

Wochna Roland július végén, a világbajnokságon méri össze tudását a többi, hasonló korú golfozóval.

Július 29. és 31. között zajlik a U.S. Kids Golf World Championship, ami tizenegy korcsoportban a nemzetközi versenysorozat csúcseseménye, amelyre Roland kvalifikációja túlzás nélkül szenzáció. Az utánpótlás világbajnokság az Egyesült Államokban Észak-Karolinában kerül megrendezésre, így picit tartunk az esetleges óriási hőségtől. A US Kids Golf versenysorozat, amelynek szintjein Roland végigszáguldott tavaly, egy amerikai fiatal sportoló számára a local tourokon kezdődik. Ez többnyire városok szintjén zajló versenysorozat, amiből csak az USA-ban 130 van. Ezután jönnek az állami döntők. Onnan pedig a regionális, azaz több állam versenyén kell teljesíteni, amelyből 12 van csak az USA-ban, utána pedig a nemzetközi versenyeken, amelyek száma növekszik, most 12 van. Innen a Világversenyekre vezet az út. Roland tavaly a harmadik legnagyobb nemzetközi versenyen lett negyedik, a regionális versenysorozatot pedig megnyerte. Ráadásul nem elég nyerni, jó score-t kell elérni. Ezeknek köszönhetően Rolandnak nagyon magas a priority státusza, ami a világ top 10-et jelenti jelenleg. Ennek következménye, hogy kvalifikálta magát a világbajnokságra. (A cikk írásakor Roland már az Amerikai kontinensen készül a megmérettetésre.) Akiket bővebben érdekel, van a világbajnokságról egy film a Netflixen, The Short Game a címe, bár sajnos jelenleg csak amerikai IP címmel lehet megnézni. Ami igazán fontos, hogy a US Kids Golf versenysorozatban 1 millió gyerek verseng a világon 11 korcsoportban. A VB pandémia előtti győztese Monssoh a világ talán leghíresebb golf magazinjában a Golf Digestben is tündökölhetett. Nos, itt kell Rolandnak helyt állni. Bíznunk kell az évi 1000 óra edzésben, azaz a már elvégzett munkában.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés