Kézilabda: Izland lemosta a pályáról a franciákat

Izland nagy meglepetésre esélyt sem hagyott Franciaországnak a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézlabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjában, és a nyolc hiányzó ellenére is megérdemelt, kiütéses győzelmet aratott. A 100. Eb-meccsüket játszó franciák legnagyobb vereségüket szenvedték el kontinenstornán.

 

Izland még nehezebb helyzetbe került a franciák elleni meccsre, mivel a korábban diagnosztizált hat fertőzött kézilabdázó (Björgvin Páll Gústavsson, Elvar Örn Jónsson, Ólafur Andrés Gudmundsson, Aron Pálmarsson, Bjarki Már Elísson és Gísli Thorgeir Kristjánsson) után Janus Dadi Smárason és Arnar Freyr Arnarsson is pozitív tesztet adott, így az újonnan behívott Magnús Óli Magnússonnal együtt is csak 14 játékost tudott nevezni Gudmundor Gudmundsson. A rutinos kapus, Gústavsson látható módon a szervezőkre haragszik az izlandi problémák miatt, a karanténból pénteken olyan üzenetet posztolt a közösségi oldalán, melyben azt fejtegette, mekkora elégtételt jelentett számára, hogy el tudták ütni a mieinket hazai pályán a továbbjutástól.

 

A 100. Eb-meccsüket játszó, olimpiai bajnok franciáknál Karl Konan után a Veszprém irányítója, Kentin Mahé és Guillaume Gille szövetségi kapitány is elkapta a koronavírust, a szakember helyett a másodedző Érick Mathé irányított. A beálló Ludovic Fabregas tesztje negatív lett, azonban influenzaszerű tünetek miatt ő is kikerült a meccskeretből, a franciák reaktiválták viszont Mathieu Grébille-t.

 

A második szombati találkozót is több mint 11 ezren figyelték a helyszínen. Izland két balkezessel indított a belső posztokon, gyors akciókkal és befejezésekkel igyekezett elkerülni, hogy felállt fal ellen kelljen próbálkoznia. Nagy kérdés volt, az északiak a sok hiányzójukkal mennyire állnak bele a meccsbe, vagy inkább a későbbi találkozókra tartalékolnak. Az első percek után egyértelműen látszott, hogy nagyon is komolyan gondolják a pontszerzést.

 

A franciák többet rontottak támadásban, és Viktor Hallgrímsson is jól kezdte a meccset, így Izland egy 5–1-es sorozattal 9–5-re elment. Az északiak élesebbnek tűntek, a franciák nyolc támadásból csak egyszer voltak eredményesek, időt kellett kérniük, hogy rendezzék a sorokat.

 

Théo Monar beállóból elért cundergólja hétperces francia gólcsendet tört meg, azonban így is mínusz ötről kellett zárkózniuk Karabaticéknak. A jobbátlövő Omar Ingi Magnússon ezúttal is hátára vette a csapatát (nyolc gólig jutott az első félidőben, végül tízzel zárt), de Viggo Kristjánsson szintén fontos gólokat lőtt, így hiába vetett be újabb klasszisokat Franciaország (Melvyn Richardson és Valentine Porte érkezett), Izland őrizte az előnyét, sőt a félidőben 17–10-re vezetett.

 

A folytatásra Wesley Pardin váltotta az ezúttal kevésbé hatékony Vincent Gérard-t, míg védekezésben kijöttek zavaróra a franciák, ám az izlandiak feltalálták magukat. Úgy tűnt, a nézők többsége az északiak sikeréért szorított, ami a horvátok esetében érthető is volt, hiszen Izland sikerével a válogatottjuk elődöntős esélyei javultak. A franciák támadójátéka túlságosan a beálló, Nicolas Tournat megjátszására korlátozódott, de az izlandiak jól állták a sarat, a 41. percben kapták az első kiállítást.

 

Az északiaknak szinte minden összejött, egyre jobban belehergelték magukat a meccsbe, míg a franciáknak egyre jobban fogyott az idejük anélkül, hogy közelebb tudtak volna zárkózni. Az izlandi szurkolóktól a futballmérkőzésekről már ismert klasszikus taps, majd a „Ria, ria, Hungária!” is felzúgott a népligeti arénában. A csapat már az idővel is játszhatott, a franciák viszont egymással is vitatkoztak – ennek kiütéses, nyolcgólos izlandi siker (21–29) lett a vége. Legutóbb a londoni olimpia csoportkörében tudta legyőzni Izland Franciaországot, az más kérdés, hogy a gallok akkor a végső győzelemig meneteltek, míg az északiakat a mieink búcsúztatták a negyeddöntőben.

 

Jelképes momentum volt, hogy a 15 védésével (44 százalék) a meccs legjobbjának megválasztott, 21 éves Hallgrímsson még hárította Hugo Descat időn túli hetesét is. Izland a hiányzói ellenére a nyolcgólos sikerrel bejelentkezett az egyik elődöntős pozícióra! A franciák még soha nem kaptak ki ennyire Eb-mérkőzésen, eddig három hétgólos vereség volt a legnagyobb.

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT (Budapesti Kézilabda Aréna)
Franciaország–Izland 21–29 (10–17)

 

Forrás: Nemzeti Sport 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés