Cservák gondolatai az új szabályokról I. rész


(Főkép: header-image)

Létezik az a Hollywoodban keletkezett mondás, hogy a magyarok olyan élelmesek, hogy mögötted lépnek be a forgóajtón, de előtted lépnek ki belőle! Ám van egy kis bökkenő: ez a golfpályán nem működik!

Régi, tapasztalt úriember golfozónk állapította meg: a golf nem a magyar embereknek való, mert a golfpályán nem szabad(na) ilyen módon ügyeskedni! Igaz, sok mindent megértem már a magyar pályákon, de én úgy látom, hogy az utóbbi (mondjuk) 5 évben jelentősen javult a magyar golfozók hozzáállása, ami a növekvő szabályismeret következménye. Talán naiv vagyok, de messze nem minden szabálysértés ügyeskedés következménye, sokszor a nem kellő szabályismeret volt az oka.

Az a kérdés, hogyan lesz ez a közeljövőben, majd a későbbiekben, ki-hogyan sajátítja el az új szabályokat?

A szabályalkotók azt hirdetik, egyszerűsítették a szabályrendszert, logikusabbá, érthetőbbé tették a szövegezést. Lehet, hogy ez így van, de a művészet az, hogy azonnal el kell felejteni a régi, 34 fő pontos és darabonként 3-8 alpontos szabálykönyvet, és azonnal elsajátítani az új, 24 fő pontos és 3-7 alpontos változatot. Ha az új verzió könnyebb is egy kicsit, akkor is meg kell tanulni, ami azért (szerintem) nem megy máról holnapra.                 
                                                                                                                                                      
A PGA Touron, ahol pedig vérre (na jó, csak komoly pénzekre) megy a játék, az év eleje óta már  több büntetést is kiosztottak. Az év első büntetését Dustin Johnson kapta, bár az ő mulasztása nem köthető a változásokhoz. Az egyik kezdő ütése a magas roughba ment, és a készséges fore-caddie megjelölt egy labdát azon a helyen. DJ odament, megköszönte, és elütötte a labdát, majd amikor ment tovább előre, látott egy másik labdát, az volt az övé. Az idegen labda megütéséért két ütés büntetést kapott, 4 helyett 6-ot írt a szakaszon.




A talán legkönnyebben megjegyezhető változtatás, hogy a vállmagasságból, nyújtott karral elvégzett ejtés helyett nem kell nyújtott, tehát testtől eltartott karral droppolni, viszont térdmagasságból kell elvégezni. Az egyik legnépszerűbb játékos, a nagyon tehetségesnek tartott Ricky Fowler vállmagasságból ejtett, büntetést kapott érte. Gondoljunk bele, Ricky 28 éve golfozik, eddig világéletében vállmagasságból ejtette a labdáját, nem csoda, ha eltévesztette. Ráadásul semmiféle előnye nem származott belőle, hiszen minél magasabbról esik le a labda, annál valószínűbb, hogy messzebbre fog elpattanni, elgurulni, mintha csak térdmagasságból pottyantják a fűre. Ennek ellenére együtéses büntetést kapott, ami a verseny végén bizonyára a keresetét is befolyásolta.



Felhívom a figyelmet arra, ha valaki helytelenül (inproper) droppol, de észbe kap, és javítja a hibát, (tehát újra, most már térdmagasságból ejt), nem kap büntetést!



Az eddigiekkel szemben az új szabály tiltja azt, hogy a caddie az ütésvonalban álljon, mutatva az irányt. Volt olyan eset, hogy Li Haotong caddie-je háttal állva babrálta a baget, tehát szándékosságról, és így előnyszerzésről szó sem lehetett, a játékos mégis két ütés büntetést kapott, és ezáltal a megosztott 3. helyről visszaesett a tizenkettedikre. Sőt, volt egy másik alkalom is, amikor ugyanezért Denny McCarthy megkapta a büntetést, de akkora volt a felháborodás, hogy másnap visszavonták azt.





Különösen érdekes Harold Varner esete, akinek még a range-en valami problémája adódott a driverével. Ezt jelezte az egyik rules officialnek, valamint azt, hogy csak 13 ütővel kezdi meg a körét, valamelyik stábtagja majd utána fog hozni egy új drivert. Az elképzelése az volt, hogy a stábtag csak az ütőfejet cseréli majd le, és szereli föl az eredeti shaftjára. Ezért az eredeti, tehát használaton kívüli drivert letette az elütőre. Csakhogy egy kedves, túlbuzgó scorer hölgy jót akart tenni, és utána vitte ezt a nem megfelelő ütőt. Nem gondolva semmi rosszra, a szándékról is előzetesen értesítve, illetve inkább fölhívva a bírók figyelmét, amikor megjött az új ütő, átszerelték a fejet és a shaftot. Ha ezt valaki a parkolóban, vagy az öltözőben megcsinálta volna, minden rendben lett volna, de a pályán való szerelésért Varner 2 ütés büntetést kapott. (4.1/b)



Folytatás hamarosan! Semmi esetre sem hagyják ki a következő részt, szintén nagyon tanulságos lesz!

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
17
24


banner ugynoksegi v2 260px

20190516hg juniusi


zsirafmagazin hg re

 

joga ipaper header

Keresés