Tanár úr kérem – Nézők és kísérők



Bodor Tibor szabályismertetője

Magyar pályán nem hemzsegnek a nézők, de azért előfordulnak. Gyakrabban találkozunk kísérőkkel, különösen a Junior Tour környékén. A Szabályok szempontjából ők a nézőkkel azonos kategóriában vannak, mindannyian külső tényezők.
 
Noha a nézők a játékban nem vesznek részt, mégis előfordulhat, hogy büntető ütéseket kaphatunk miattuk. Alapvető különbség van aközött, hogy a néző a mi felhatalmazásunkkal járt el, vagy saját elhatározásából tudtunk nélkül cselekedett, vagy pláne a határozott parancsunk ellenére. Csak az érdekesség kedvéért íme néhány ritka példa:

- Lelkes néző beszáll a labdakeresésbe. Nem tilos, megteheti. Jelzi, hogy megtalálta a labdát, majd szorgalmasan elkezdi körülötte letaposni a magas füvet, amivel jelentősen javítja az ütés környezetét. Azonnal figyelmeztetni kell, hogy ezt hagyja abba, és helyre kell állítani az eredeti állapotot, amennyire lehet. Ha a játékos nem így tesz, hanem elüti a labdát úgy, ahogy van, akkor 2 büntető ütést kap. Nem a néző, hanem a játékos.

- Nagyobb letört faág fekszik a junior labdája mellett. Laza természetes tárgy, arrébb tehető, de a gyereknek egyedül nem megy. Megkéri a kísérőjét, hogy segítsen. Apuka jön, segít, de eközben véletlenül rálép a labdára. A játékosnak fel kell írnia 1 büntető ütést a labda elmozdításáért. És persze vissza kell tenni. Ha az eredeti hely megsérült, a legközelebbi hasonló fekvésbe, legfeljebb egy ütő távolságon belül, nem közelebb a lyukhoz.

- Megkérjük a nézőt, hogy húzza félre a terelő kordont, mert útban van. A néző megteszi, de ettől elszabadul egy faág, amit addig a kordon megfogott. A kiszabadult faág belóg az ütésirányba, és a helyzet most rosszabb, mint volt. Ha az ütés előtt helyreállítjuk az eredeti állapotot, akkor azért 2 büntető ütés jár, mert nem lett volna szabad. Ha az ütés környezetét saját magunk, a caddie-nk, vagy általunk megkért személy rontotta, akkor viselnünk kell a következményeit.

- A labdánkat egy néző földön heverő hátizsákja állította meg. Szólunk a tulajdonosnak, hogy legyen szíves elvenni onnan. Amikor megteszi, véletlenül elmozdítja a labdánkat. Nem baj, mert nem jár érte büntető, egyszerűen csak vissza kell tenni. De ő nem szól, és mi sem vesszük észre, mert közben az ütő kiválasztással voltunk elfoglalva. Ha megütjük a labdát, akkor idegen helyről játszottunk, és 2 büntető ütést kapunk. Nem mentség, hogy nem tudtunk róla, mivel olyan művelet elvégzésére adtunk felhatalmazást, amely közvetlenül okozhatja a labda elmozdulását. Rá kellett volna kérdezni.

- A felkérés nélkül önként labdát kereső néző keresés közben elmozdítja a labdánkat, de azután szem elől téveszti. Amikor megtaláljuk igen kellemes fekvésben, életünk legszebb ütésével megjátsszuk a labdát. A néző felismeri, hogy ez az a labda, amibe belebotlott az imént, de csak az ütés után szól. Keresés közben elmozdított labdáért nem jár büntetés, de vissza kellett volna tenni az eredeti helyére. Így idegen helyről játszottunk, amiért 2 büntető járna. De most nem. Amikor a labdát megütöttük, még nem tudtuk, hogy elmozdult, sőt még azt sem, hogy valaki már látta. A néző nem a mi felhatalmazásunkkal kereste, és a labdakeresés nem szükségképpen jár a labda elmozdulásával. Az ütés érvényes, és büntetés nincs.

- Egy hosszú labdánk pályahatáron kívülre megy, de onnan egy szabályzatilag kiképzetlen néző visszadobja a pályára, amit a játékostársak sem láthattak a távolság és a terep miatt. Amikor ezt a labdát gyanútlanul megütjük, akkor gyakorlatilag játékon kívüli, tehát idegen labdát játszunk. Ha ez később egy szemtanú közlése alapján kiderül, nem kapunk büntetést az idegen labdáért, hiszen amikor megjátszottuk, nem tudhattuk, hogy idegen labdát ütünk meg. Azonban a hibát javítanunk kell: az eredeti helyről ütés-és-távolság vesztéssel új labdát kell játszanunk, ha még lehet, azaz ha a hiba kiderült a következő szakasz elkezdése (vagy az utolsó szakaszon a kártya leadása) előtt. Egyébként a rossz labdával játszott ütés érvényes, és nincs büntetés.

- Junior játékos felnőtt kísérője bekiabál a pálya széléről, hogy a gyerek milyen ütőt válasszon. Erre csak a caddie-nek lenne joga, de a kísérő nem caddie, hanem külső tényező. Az egyszeri bekiabálásért a játékos még nem kap büntetést. Azonban ha az illető továbbra is osztogatja az észt, akkor a játékos köteles leállítani, de legalább megpróbálni. Ha a beavatkozást szó nélkül hagyja, akkor úgy kell tekinteni, mintha a tanácsot kérte volna, és a játékos 2 büntető ütést kap. Ez vonatkozik más, a játékot befolyásoló, tanács jellegű beszólásra is.

- Csapatversenyen kizárólag a megnevezett tanácsadó adhat tanácsot a csapat tagjainak. A csapatkapitánynak ehhez nincs joga, hacsak egy személyben nem ő a tanácsadó is. Ha nem az, és mégis megpróbál tanácsot adni, akkor le kell állítani. Ha a játékosok ezt nem teszik meg, a tilos tanácsadásért ők kapnak 2 büntető ütést.

- A média háromlábú kameraállvánnyal kitelepül a green szélére. Amikor a játékos gurítani akar, az állvány és a fotós is a gurítás vonalában van, sőt előnyösen árnyékot vet a labdára. Büntetendő, ha a játékos olyan helyre állít egy személyt vagy tárgyat, ahol az a játék irányát jelezheti, vagy árnyékot vet a labdára. Azonban a fotós és felszerelése már akkor ott volt, mielőtt a játékos labdája felkerült volna a green-re. Ezért ilyenkor nincs büntetés. A játékos kérheti, hogy a gurítás idejére menjenek el onnan, azonban kérheti azt is, hogy maradjanak, mert joga van ahhoz a környezethez, amelyben a labdája volt, amikor megállt.

- Junior játékos megkéri a kísérőt, hogy tartsa az esernyőjét, amíg ő beírja az eredményt a kártyára. Nem szabálytalan, ha a kísérő anyuka ezt megteszi, sőt átadhat a gyereknek szendvicset, italt, illetve átveheti tőle a feleslegessé vált pulóvert. Mindezek nem számítanak segítség nyújtásnak, de a játékot indokolatlanul nem késleltethetik. A kísérőnek átadott tárgyak nem tartoznak a játékos felszereléséhez, amíg a kísérőnél vannak, de ismét oda tartoznak, amint a játékos visszakapja őket.

- Önmagában nem tilos a játékosokkal szóba állni, ha nem tanácsadásról van szó. Nem minősül annak a "Hajrá magyarok", a "Fiam vedd fel a pulóvert", a "Hozzak vizet?" és más hasonló kommunikáció. Azonban sem az illető, sem más játékost nem szabad megzavarni. A nem megfelelően viselkedő nézőt a Bizottság kivezettetheti a rendezőkkel a pályáról.

(Facebook/Tanár Úr Bodor Tibor)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés