Bizakodó a Morgan Stanley

A befektetési bank elemzői gyors gazdasági fellendülést várnak

 

A növekedés új szakaszába lépett és a negyedik negyedévre visszatér a világgazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány előtti szintre a Morgan Stanley álláspontja szerint. A tekintélyes amerikai befektetési bank közgazdászai meredek, de rövid ideig tartó recesszióra számítanak: becsléseik szerint a világgazdaság a második negyedévben éri el a mélypontot 8,6 százalékos éves összevetésű csökkenéssel, és 2021 első negyedévére akár a 3 százalékot is elérheti a növekedés üteme.


"A közelmúltbeli váratlanul kedvező növekedési adatok és elfogadott intézkedések fényében még biztosabbak vagyunk abban, hogy helytálló a V alakú fellendülést valószínűsítő előrejelzésünk" - fogalmaztak a közgazdászok, akik három érvet is felhoztak annak alátámasztására, hogy a recesszió időszaka rövid lesz.

 

Emlékeztettek arra, hogy a válságot a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések okozták, nem pedig belső, az egyensúlyok jelentős hiánya miatt kialakult megrázkódtatások.

 

Az államadósságok csökkentésének folyamata mérsékeltebb, miközben a gazdaság támogatását célzó határozott és masszív intézkedések lehetővé teszik, hogy gyorsítsák a talpra állást. Kevéssé valószínű, hogy a kormányok visszalépnek a jelentős támogatásoktól a közeljövőben, a központi bankok és a pénzügyminisztériumok továbbra is zsákszámra öntik a pénzt saját országaik gazdaságaiba.A Morgan Stanley elismerte, hogy a derűlátó előrejelzést jelentős kockázatok övezik, köztük a SARS-CoV-2 vírus terjedésével és a védőoltás kifejlesztésével kapcsolatos fejlemények.

 

Az alapforgatókönyv szerint a járvány második hulláma ősszel köszönt majd be, de ellenőrzés alatt tudják tartani, és részleges zárlatok várhatóak - írták a közgazdászok, akik arra számítanak, hogy az új koronavírus elleni hatásos védőoltás 2021 nyarán lesz elérhető széles körben. Rossz esetben azonban a járvány második hullámában ismét szigorú korlátozásokat kell bevezetni, ami újabb válságot eredményez.

MTI


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés