A szabad mozgásról tart népszavazást Svájc

 

Svájcban vasárnap népszavazáson döntenek arról, hogy szigorítják-e az uniós állampolgárokra vonatkozó munkavállalási, illetve letelepedési szabályokat. A Svájci Néppárt által indított kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a munkahelyek, illetve a szociális ellátások terén előnyt élvezzenek a svájci állampolgárok a külföldiekkel szemben.

 

 

Jelenleg körülbelül 1.4 millió uniós állampolgár él a 8.2 millió lakosú országban, míg az Unió területén félmillió svájci él és dolgozik. A kezdeményezés ellenzői szerint ha a népszavazáson a többség a szigorításra szavaz, akkor hasonló lépések várhatóak az Unió részéről is, ami komoly gazdasági károkat okozhat Svájcnak. Az Unió korábban már világossá tette, hogy a szabad mozgás korlátozásával Svájc más, számára előnyös megállapodásoktól is eleshet.

 

2014-ben már lezajlott egy hasonló tartalmú referendum, akkor minimális különbséggel ugyan, de a korlátozások ellen szavaztak. Ezután kompromisszum született, ami szerint a svájci munkáltatóknak preferálniuk kell a hazai munkaerőt azokban a szektorokban, ahol nagy a munkanélküliség.

 

Forrás: Euronews

Kép: Times Higher Education


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés