Biden aláírta a rendeletet, amellyel felrázná az amerikai ipart

 

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírt egy rendeletet, amellyel az amerikai kormány közbeszerzésein keresztül támogatná a hazai feldolgozóipart, és amellyel piacot teremtene az új technológiáknak.

Biden elnök hétfőn aláírt egy rendeletet, amely a Buy American Act - azaz a közbeszerzésekben az amerikai termékeket előnyben részesítő törvény - kiskapuinak betömését ígéri, és így az évi 600 milliárd dolláros kormányzati vásárlás teljes összegéből csak amerikai termékeket vásárolnának - számol be a Reuters. A beszerzéseket ezzel együtt átláthatóbbá tennék, és a felügyeletet is közvetlenül a Fehér Ház alá rendelnék.

 

Biden elmondta, hogy nem hisz abban, hogy az amerikai feldolgozóipar csak a múltban volt fontos. Elmondása szerint az amerikai ipar a második világháború alatt a demokrácia fegyvere volt, most pedig az amerikai prosperitás motorjává kell, hogy váljon. Megismételte azokat az ígéreteket is, hogy az Amerikában gyártott elektromos autók váltják majd a jelenlegi kormányzati járműveket.

A gazdaság 12%-át kitevő feldolgozóipar megerősítése Biden legfontosabb ígérete volt a kampányban, célja a zöldebb és versenyképesebb ipar megteremtése, új munkahelyeket és növekvő béreket teremtve.

 

Az amerikai feldolgozóipart számos kihívás érte az elmúlt évtizedekben, az alacsony kínai bérek, a kevésbé szigorú környezetvédelmi szabályok és a bőséges munkaerő miatt sok vállalat helyezte át a termelését Kínába. 2010-ben Kína megelőzte az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gyártóországainak listáján, a globális gyártás 28%-át Kína adta 2018-ban az ENSZ adatai szerint.

 

Forrás: Portfolio

Kép: Utazáskatalógus


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés