A Real nyerte az El Clásicót

Szombaton este rendezték Spanyolország és talán a világ egyik legjobban várt rangadóját, a Real Madrid–Barcelona El Clásicót. A hazaiak az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert, a második játékrészben viszont szépített a Barca és a végén a döntetlenhez is közel volt, ám a kapufa megakadályozta a katalán pontszerzést. 2–1-es győzelmével a madridiak ideiglenesen átvették a vezetést a tabellán.

 

Nagy téttel bírt a két együttes összecsapása, hiszen egyrészt csupán két pont választotta el a csapatokat a tabellán, másrészt a győztes a bajnoki cím felé is tehetett egy lépést tehetett, hiszen megérkezett volna a listavezető Atlético Madrid nyakára.

 

A találkozó első tíz perce óvatos játékot hozott, helyzetet nem igazán jegyezhettünk fel. Az első lehetőség a vendégek előtt adódott, Jordi Alba veszélyes centerezését kellett hatástalanítania Thibaut Courtois-nak. A túloldalon viszont a Real első valamire való támadásából vezetést szerzett:

 

FEDERICO VALVERDE UGRATTA KI JÓ ÜTEMBEN LUCAS VAZQUEZT A JOBB SZÉLEN, A SPANYOL TÁMADÓ LAPOS BEADÁSÁRA PEDIG KARIM BENZEMA ÉRKEZETT A RÖVID SAROKNÁL ÉS NAGYSZERŰ MOZDULATTAL, SAROKKAL HÚZTA KAPUBA A LABDÁT.

 

A francia csatár sorozatban hetedik bajnokiján volt eredményes, ez a 21. században eddig csupán Ruud van Nistelrooynak, Gareth Bale-nek és Cristiano Ronaldónak sikerült – igaz a portugálnak négyszer is.

 

A találat érezhetően megfogta a katalánokat, maradtak támadásban a hazaiak, akik a 28. percben megduplázták előnyüket:

 

TONI KROOS SZABADRÚGÁSA SERGINO DESTEN IRÁNYT VÁLTOZTATOTT, A GÓLVONALON ÁLLÓ JORDI ALBA PEDIG MENTENI NEM, CSAK A KAPU KÖZEPÉBE TUDOTT FEJELNI.
Érdekesség, hogy a 2000-es évektől számítva ez volt az első szabadrúgásgól az El Clásicók történetében.

 

Akár le is zárhatta volna a lényegi kérdéseket Zinédine Zidane alakulata, ám Valverde lökete a jobb oldali kapufán csattant, a kipattanót pedig Lucas Vázquez bombázta középről kapura, Marc-André ter Stegen azonban óriási bravúrral hárított.

 

Nemcsak emiatt lehetett bosszús a francia mester, Vázquez ugyanis egy párharc során megsérült és nem tudta folytatni, Álvaro Odriozola váltotta. Lionel Messi a félidő végén még szépíthetett volna, Courtois nézte el az argentin szögletét, de a kapufa megmentette, majd egy újabb sarokrúgás után a hosszú oldalon maradt üresen a hatszoros aranylabdás, a belga kapus azonban jól zárta a szöget és védte a közeli próbálkozást.

 

A második játékrészre Dest már nem jött ki az öltözőből, Antoine Griezmann érkezett az amerikai hátvéd helyére, egyértelmű volt tehát Ronald Koeman és a Barca szándéka. Jobban is kezdték a félidőt a vendégek, ám a csapatoknak egymáson kívül az időjárási körülményekkel is meg kellett küzdeniük: óriási zápor és erős szél nehezítette a játékosok dolgát.

 

Ennek ellenére a 60. percben összejött a szépítés:

JORDI ALBA SOKADIK JÓ BEADÁSÁT GRIEZMANN LÉPTE ÁT OKOSAN, A MÁSODIK HULLÁMBAN ÉRKEZŐ ÓSCAR MINGUEZA PEDIG BÁR ELTÖRTE A LABDÁT, ÍGY IS A KAPUBAN KÖTÖTT KI.

 

Ezután a Real kétízben is visszaállíthatta volna a kétgólos különbséget, ám előbb Vinícius Junior ziccerben lövés helyett a passzt választotta Benzema felé, ami pontatlanra sikerült, majd egy kapu előtti kavarodást követően Kroos fejesét tisztázták a Barcelona védői a kapu torkából.

 

A hajrában mindent megtett az egyenlítésért a gránátvörös-kék alakulat, ráadásul a 90. percben Casemirót második sárga lappal kiállították, így a négyperces hosszabbítást emberelőnyben játszhatták le a vendégek.

 

A 94. MINUTUMBAN JÖHETETT VOLNA A DRÁMA, A CSEREKÉNT BEÁLLÓ ILAIX MORIBA LEHETETT VOLNA A KATALÁN MEGMENTŐ, ÁM LÖVÉSE A KŐVÉ DERMEDT COURTOIS MELLETT A FELSŐ LÉCEN CSATTANT.

 

A Real 2–1-re győzött, amelynek köszönhetően beérte az éllovas Atlético Madridot és ideiglenesen átvette a vezetést a tabellán.

 

Forrás és kép: Index, Javier Solano (AFP)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés