Több mint kilenc év börtönbűntetésre ítélték az amerikai kosarast Moszkvában

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kapott Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában. Griner az utolsó szó jogán bocsánatot kért cselekedetéért, és kérte, hogy Nyikolaj Vlasszenko ügyész ne kérjen rá kilenc és fél éves szabadságvesztést.


Csaknem tízéves börtönbüntetést kértek Moszkvában az amerikai játékosra. A maximális büntetés tíz év lehetett volna. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezte.

 

Az ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi női liga, a WNBA „igazságtalannak és sajnálatosnak” nevezte az orosz bíróság döntését. A hírek szerint az Egyesült Államok igyekszik minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy a kosaras hazatérhessen, így a fogolycserével is próbálkozik.

 

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött. A 31 éves Grinert hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen.

 

Forrás: MTI 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés