Egv putt éppen olyan árulkodó, mint egy 250 méteres drive

 

Tippek a norvég „putt-doktortól”

Számos golfozó számára a puttolás gyakorlása meglehetősen egyhangú tevékenységet jelent, és sokszor előfordul, hogy a golfot szabadidős tevékenységként űző sportolók nem fordítanak megfelelő figyelmet a puttolás helyes irányára.

 

A Norvégia putt-doktoraként emlegetett Jon Karlsen tanítványa, Tonje Daffinrid sokéves szakmai együttműködésük során több olyan tényezőre is felfigyelt, amelyek véleménye szerint lényegesen javíthatják az amatőr golfozók sikeres puttolásának esélyeit.

 

Csakúgy, mint a golf egyéb területeinél, a puttolásnál is fontos tudatosítani, pontosan milyen elemeket érdemes fejleszteni, mit érdemes gyakorolni, hogy az edzés minél hatékonyabb legyen. A puttolás alapvetően három lényeges mozzanatra és képességre különíthető el:

- a technika: a megfelelő célzás és a labda elindításának képessége

- a green olvasásának képessége

- a távolság és a sebesség kiszámításának képessége

 

A helyes technika elsajátításában kulcsszerepet játszik a putter helyes, precíz tartása, a stabilitás, valamint a labda indítása. Néhány golfozó hajlamos arra, hogy túl magasra vagy alacsonyra célozzon, kicsit jobbra vagy balra üssön. Az ún. Pelz Putting Tutor sokat segíthet abban, hogy a játékos helyesen irányítsa a puttokat és azonnali visszajelzést kapjon az ütése minőségéről. Érdemes rövidebb, egyméteres puttokkal kezdeni, majd fokozatosan növelni azok távolságát.

 

A Tutort azonban másra is, többek között a green olvasására is használhatjuk, ezt a képességet a sokéves tapasztalat és a különféle típusú pályákon és greeneken történő gyakorlás tökéletesíti. A helyes puttoláshoz elengedhetetlen, hogy a golfozó megértse, hogyan befolyásolja a fű jelenléte a labda helyzetét, illetve, hogy milyen irányban nő a fű a golfpályán, és az hogyan hat a puttolásra.

 

Előbb-utóbb messzebbről is jól célozhatunk, ha a lyuktól hat, nyolc és tíz méterre cövekeket, a lyuk mögé pedig célzóbotot helyezünk el, majd ebben a puttolási „zónában” próbáljuk elütni a labdát. Ezáltal a green sebességéhez is hamarabb hozzászokunk. Ennek a gyakorlatnak a rendszeres ismétlése garantáltan alacsonyabb score-okat és jobb eredményeket hoz, a helyes puttolás elsajátításához azonban nagyon sok kitartás, türelem és határozottság is szükséges.   

 

Forrás: Norsk Holf  


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés