Bombameglepetés: Szaúdi győzelem az argentínok ellen

A katari labdarúgó-világbajnokság C-csoportja óriási meglepetéssel kezdődött: Szaúd-Arábia 0–1-ről fordítva 2–1-re győzött a végső győzelemre is esélyesnek tartott argentin válogatott ellen.

 

Messi már a 2. percben lövőhelyzetbe került, de akkor nagy vetődéssel még védeni tudott a szaúdi kapus, Mohammed al-Ovaisz. A 10. percben azonban már gólra váltotta a Leandro Paredes lerántásáért, a videóbíró jelzése után megítélt 11-est. Ez volt a hatodik vb-gólja, ezzel ő lett az első argentin, aki négy különböző vb-n is betalált (2006, 2014 és 2018 után – 2010-ben nem volt eredményes), rajta kívül ez Pelének (brazil), Uwe Seelernek és Miroslav Klosénak (németek), valamint Cristiano Ronaldónak sikerült mindez. Az argentinok közül Diego Maradona és Gabriel Batistuta szerzett három különböző vb-n is gólt – őket múlta most felül Messi. Szaúd-Arábia a 34. válogatott, amely ellen gólt tudott lőni – ebben már eddig is rekordernek számított.

 

A második félidő eleje valóságos hideg zuhannyal ért fel az argentinok számára. A szaúdiak az első kapura lövésükből, egyenlítettek: Szaleh al-Sehri a bal szélről talált be. Az 53. percben pedig Szalem al-Davszari fordulásból, a tizenhatos vonaláról hatalmas gólt lőtt a felső sarokba, ezzel fordítottak az ázsiaiak!

 

Az argentinok kapitánya, az első vb-jén irányító Lionel Scaloni gyorsan három cserével reagált, de a változtatások sem hoztak gyors áttörést. Kezdetét vette az az argentin szenvedés, amit már négy évvel ezelőtt is láthattunk tőlük a csoportkörben, amikor az Izland elleni 1–1-es nyitány után kis híján tovább sem jutottak. Most is az volt a helyzet, hogy az argentinok próbálták felpörgetni a játékot és kapuja elé is szorították az ellenfelet, de hiányoztak azok a jó egyéni megoldások, amik a kapu előtt a nagyobb helyzetekhez, pláne a gólhoz kellettek volna. Bombameglepetésre Szaúd-Arábia 2-1-re múlta felül a vb egyik legnagyobb esélyesét.

 

Ezzel megszakadt a tavaly Copa América győztes csapat 36 meccses veretlenségi sorozata (legutóbb a braziloktól kaptak ki 2019-ben, 2–0-ra), így nem tudja beállítani az olaszok 37 mérkőzéses veretlenségi világrekordját (már ami a veretlenül megvívott válogatott mérkőzéseket illeti).

 

Forrás: Nemzeti Sport

Kép: Jorge Saenz / AP 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés