Párharcok hete Texasban, Sam Burns győzelemmel

 

Dell Match Play

A 26 éves amerikai, Sam Burns győzelmével ért véget vasárnap a 20 millió dollár összdíjazású World Golf Championships-Dell Technologies Match Play tornája a texasi Austin városában. Az öt napon át tartó verseny fináléjában fölényesen nyert Cameron Young ellen.

 

Sam Burns három győzelmet söpört be a csoportkörben a két Adam, Scott és Hadwin, valamint Seamus Power ellen, így a negyedik kiemelt, Patrick Cantlay-val mérkőzött meg a legjobb 16 között. A papírforma kezdetben érvényesült: Cantlay ha szűken is, de 1UP-pal vezetett féltávig. A tízesen Burns egyenlített, a 11-esen pedig már előnybe került, amit a 14-esen két szakaszra növelt. Ugyan Cantlay a 16-os, par 5-ösön Burns birdie-jével szemben eagle-t ütött, a következőn eldőlt a párharc: a parra Burns birdie-vel felelt, így 2&1-gyel hozta el partit.

 

Az amerikai következőleg a könnyű ellenfélnek ígérkező Mackenzie Hughes-zal találkozott. Az elején a kanadai épített ki előnyt, az irányítást azonban a 7-esen fordítva Burns vette át, előnyét pedig végig menedzselve, a 16-oson 3UP-pal ment tovább.

 

Jöttek az elődöntők és két végletekig kiélezett mérkőzés: Burnsnek ezúttal a világranglistát vezető, címvédő Scottie Schefflert kellett legyőznie, de egyáltalán nem ijedt meg a feladattól. Burns erősen kezdett, a negyedik szakaszra már 3UP-pal érkezett meg, Scheffler azonban válaszolni tudott: leépítette ellenfele előnyét, a nyolcadik etapot követően kiegyenlített, a tízedik után pedig már kettő előnyben állt. A mérkőzés középső szakasza egyértelműen a címvédőről szólt. Az újabb fordulat a 13-ason jött, amikor Burns újra magára talált, előbb csökkentette a különbséget, majd a 17-esen előnybe került. Scheffler azonban az utolsó szakaszon egálra tudta menteni a partit, így folytatódott a küzdelem: a 19-esen mindketten birdie-t ütöttek, a 20-ason part, a 21-esen végül Burns birdie-vel megnyerte a párharcot,

 

Érdekesség, hogy Burns legutóbbi PGA Tour győzelmét szintén Schefflerrel szemben aratta: tavaly májusban a Charles Schwab Challenge-en playoffban nyerte meg az „idegek harcát”.

 

A másik ágon Rory McIlroy az amerikai Cameron Younggal nézett farkasszemet. Bár az északír a legvégéig vezetett, Young a 18-as szakaszon kiegyenlített, a 19-es lyukon pedig birdie-vel beputtolta magát a döntőbe. A bronzmeccsen McIlroy kijavította az elődöntő hibáját: ezúttal egy pillanatig sem engedte, hogy Scheffler eltűntesse a fórját, 2&1-gyel győzni tudott.

 

Burns számára a döntő jutalomjátéknak bizonyult: három szakasz erejéig ugyan hátrányban játszott, az ötösön azonban egyenlített, onnantól kezdve pedig fokozatosan növelve előnyét, a 13. szakaszon, 6&5-ös vezetéssel zárta le a párharcot.

 

 

A 2017 óta profiskodó, 26 éves amerikainak ez volt pályafutása 5. sikere a PGA Touron, és az első a 2023-as évben.

 

Fotó: PGA Tour


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés