Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az Oscar-díjas japán animációs filmrendező, forgatókönyvíró Hajao Mijazaki által alapított Ghibli amimációs filmstúdió a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon májusban - jelentették be szerdán a szervezők.

 

A japán rendező az 1979-ben bemutatott Cagliostro vára című egészestés animációs filmmel debütált rendezőként. 1985-ben alapította meg Tokióban a híressé vált animációs műhelyét, a Ghibli Stúdiót. Ismert munkái közé tartozik a Nauszika - A szél harcosai, a Laputa - Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Legtöbb filmjét saját bevallása szerint gyerekeknek szánta, ugyanakkor szinte minden filmje a felnőttek számára is nagyon fontos üzeneteket, utalásokat tartalmaz.

 

A cannes-i fesztivál úgy döntött, hogy most először kollektívan ítéli oda az Arany Pálmát a stúdiónak, amelyet a nyilvános szerepléstől tartózkodó Hajao Mijazai közösen alapított a 2018-ban elhunyt rendezőtársával, Takhata Iszaóval és a producer Szuzuki Tosióval, aki a Ghibli elnöke.

 

"Mint minden moziikon, (a filmek szereplői) benépesítik képzeletünket színes, gazdag világokkal és érzékeny, elkötelezett történetekkel. A Ghiblivel a japán animáció a mozifilmek egyik nagy kalandját jelenti, a hagyomány és modernitás között" - fogalmaztak közleményükben Iris Knobloch és Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál vezetői.

 

A cannes-i fesztivál idén egy másik tiszteletbeli Arany Pálmát is adományoz a populáris kultúra egyik másik alakjának: a május 25-i záróünnepségen George Lucast, a Csillagok háborúja-sorozat rendezőjét tüntetik ki.

 

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz.

 

Forrás: MTI


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés