A rájátszás tanulsága

A 32. Magyar Kupa végjátékára Závaczki Bálint és Csányi Olivér három szakaszon át zajló playoff párharca tette fel a koronát. A Kupa ezüstérmese, az Amerikában frissen diplomázott Csányi Olivér számolt be a szoros küzdelem részleteiről. 

 

Alig érkeztél haza Amerikából, máris sikerült megszerezned a 32. Magyar Kupa második helyezését. Hogy érezted magad a hétvégén?

Bár még az utazás fáradalmait próbáltam kipihenni és az időeltolódás okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenem, úgy éreztem, hogy készen állok a megmérettetésre és bíztam benne, hogy kétszer tizennyolc szakasz bejárása nem lesz megerőltető. Mind a két napon jól ütöttem a labdát, csak egy-két hibás ütésem volt körönként, de ennyi még belefér. Inkább a puttokkal gyűlt meg a bajom, de annak is tudatában voltam, hogy a külföldi és a máriavölgyi pálya egész más játékstílust igényel. Amerikában sokkal gyorsabb greenen játszottam, mint amilyen a Pannonia pályáján fogadott.

 

Mi volt az első nap tanulsága?

Úgy éreztem, remekül ment a játék, de a puttok sokat rontottak az eredményemen. A kör során talán három-négy birdie-t is ütöttem, amelyeket aztán mindig egy-egy bogey követett. Tisztán látszott tehát, hogy mentálisan még fáradt vagyok.

 

Hogyan tekintesz vissza a második napra?

A második napon négy darab három puttot produkáltam, a kilences, tízes, és tizenegyes szakaszokon – a játék felénél – mélypontra kerültem. A tizenhatos szakaszon úgy tűnt, már-már összejön még egy eagle, ami nagyon sokat segített volna. Ezt követően megpróbáltam ismét felküzdeni magam és ez sikerült is. Összességében nagyon elégedett vagyok a játékommal!

 

Mi történt a playoff során?

A rájátszásban az egyes szakaszon mindketten part ütöttünk, mindketten regularból fenn voltunk és kettőt puttoltunk. A második szakaszon mindössze négy méterre voltam a greentől, bal oldalt a második homok fölött, míg Bálint feldrive-olt a greenre. A chipem sajnos nem lett túl jó, de utána beütöttem egy négyméteres birdie-t. Bálint ekkor két puttal birdie-t ütött. A hármas szakaszon sajnos alábecsültem az amúgy egész nap süvítő szél erejét, ezért túl rövid ütést produkáltam. A sikertelen chipemre Bálint egy pompás birdie-vel válaszolt, így ő lett a Kupa győztese.

 

Véleményed szerint mi a playoff pszichológiája? Lehetséges, hogy a szerencse időnként nagyobb szerepet játszik egy-egy verseny kimenetelében?

Nem szerencsének nevezném, inkább egyfajta mentális erőnek. A rájátszásra ugyanúgy kell tekinteni, mint bármelyik másik körre, hiszen ez is arról szól, hogy minél alacsonyabb score-t üssön a játékos. Ugyanakkor ez a szituáció már sokkal inkább a match play-re emlékeztet. A sorsolás úgy hozta, hogy én lettem a kezdő játékos, ami az első két szakaszon előnyös volt, de a par hármasnál hátránynak bizonyult. Elég, ha az ember egy apró hibát vét, rossz ütőt választ, vagy rövidet üt, a másik játékos ezt máris korrigálni tudja: Bálint a hetes vasat hatosra cserélte. Rendkívül jól bírta a nyomást, bámulatosan ügyesen játszott! A versenyen remek hangulat uralkodott és nagy öröm volt újra látni a hazai golfozókat. Imádok itthon játszani!

 

Innen hová vezet az utad?

Még nincs eldöntve, melyik lesz a következő verseny, amin indulok. Most, hogy itthon vagyok, igyekszem minél többet edzeni, készülni a szezon újabb megmérettetéseire.

 

Kép: Csányi Olivér Facebook-oldala


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés