Marco Rossi: A borász csak abból tud bort csinálni, amilyen szőlője van

 

A magyar labdarúgó-válogatott újabb vereségével gyakorlatilag biztossá vált, hogy lemondhatunk a 2022-es világbajnoki szereplésről. Marco Rossi le is zárta az ezzel kapcsolatos kérdéseket, elmondta, nincs esélyünk kiharcolni a pótselejtezőt sem. Úgy véli, hogy az eredményekért az edző a felelős, ugyanakkor ő csak abból tud főzni, ami a rendelkezésére áll. Hozzátette, szívesen meghallgat játékosajánlásokat, de nem baráti alapon.

 

 

Először arról faggatták a kapitányt, hogy az elmúlt hét világbajnoki selejtezőn az első félidőben egy gólt sem kapott a válogatott, a másodikban viszont 11-et is, ami hatalmas differencia. Az albánok elleni két meccsen ráadásul egy pontot sem szereztek a mieink. Mindkét összecsapáson a Southampton csereként beálló 20 éves támadója, Armando Broja volt eredményes.

 

Mindig ugyanazok a kérdések, mégis mit válaszoljak? Mondtam már többször is, hogy Albánia erős csapat, ezt láttuk ma is. Volt egy kapufánk, aztán megint jött Broja. Hiányzott nálunk a játékosminőség a befejezéseknél, ami a teljesítményt illeti, nem hiszem, hogy alulmaradtunk volna, elég csak megnézni a statisztikákat. A különbség a játékosok minőségében keresendő.

 

A magyar csapat az Európa-bajnokságon a világbajnok franciákkal és a németekkel is ikszelni tudott, de azóta nem jönnek az eredmények, a négy selejtezőből csak az Andorra ellenit tudta megnyerni Rossi együttese három vereség mellett, ráadásul a játék képében is erőteljes visszaesés volt tapasztalható. Ezekkel az eredményekkel elszállt az esély a világbajnoki szereplésre, így kérdéses, mivel lehet motiválni a játékosokat az Eb-döntős elleni londoni meccs előtt.

 

Azzal a ténnyel lehet motiválni, hogy minden egyes meccsükön a hazájuk mezét védjük meg, ezért Magyarországot a legméltóbb módon kell képviselni. Hogy van-e még esély a pótselejtezőre? Nincs. Férfiasan kell játszanunk, ahogyan az elvárható, hogy emelt fővel távozhassunk. Történt az Európa-bajnokság óta egy teljesítmény-visszaesés, általánosságban estünk vissza, a játékosokat azért alapvetően befolyásolják az elért eredmények és a vereségek. Ezen a mérkőzésen voltak hibáink, amiket el lehetett volna kerülni, de a játékfelépítésben, labdabirtoklásban jók voltunk, a pálya utolsó negyedében hiányoztak az egyéniségek és a befejezések. A vb-re kijutás egy álom volt, ezt már előre leszögeztem, mert szakemberként láttam, milyen csapatokat kaptunk riválisnak. Albánia csak az eredményei miatt áll mögöttünk a ranglistán, nem a játékosok minősége miatt. Nálam sokkal jobb edzők is megmondták, az edző olyan, mint a borász, aki csak abból tud bort csinálni, amilyen szőlője van.

 

A kapitány kitért arra, hogy érkezése idején még a C ligában szereplő együttessel mára az A ligába jutottunk, és hogy azóta magas szintű ellenfelekkel is játékban volt a csapat, miközben anno például Andorrától is kikapott.

 

Az eredmény az edző felelőssége, ő hívja be a játékosokat, ő cserél. De azzal is számolni kell, hogy mivel rendelkezik az edző. Ha jön valaki, aki mond nekem neveket, örülnék egy-egy tippnek, de olyanok jöjjenek, akiket nem baráti alapon ajánlottak.

 

A meccsen hiányzó kreativitással kapcsolatban elmondta, vannak olyan játékosaink, akik erre képesek, de valószínűleg olyan pillanatban vannak, amikor nem a legjobb formájukat élik – tért ki itt Szoboszlai Dominikra, aki a sérüléséből tér vissza.

 

Nem hiszem, hogy itt az idő, hogy kihagyjam őt a válogatottból, ugyanez a helyzet Sallainál is.

 

Edoardo Reja, az albánok kapitánya érthetően elégedettebben várta a sajtótájékoztatót. Az olasz szakember a találkozó előtt arról beszélt, hogy a magyarok és a lengyelek elleni meccseken négy pontot remél – ebből három már meg is van.

 

Örülnék, ha a hat pont összejönne, de nehéz lesz. A lengyelek az angolok mellett a csoport favoritjai, igyekszünk jól játszani, nagy alázattal. Jó formában vagyunk, jó a hozzáállásunk és a mentalitásunk. Most már támadunk is, nem csak engedjük az ellenfeleket. Én megelégednék a négy ponttal, de evés közben jön meg az étvágy

– felelte Reja.

 

 

 

 

Forrás és kép: Index

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés