A bántalmazott amerikai tornászok a kongresszushoz fordultak

 

 

A bántalmazott amerikai tornászok arra kérik a kongresszust, hogy cseréljék le az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) vezetőit – számolt be az MTI.


„Ki kellett volna szállnom már jóval Tokió előtt.”

 

Az olimpiai bajnok Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman, valamint a világbajnok Maggie Nichols levelet írtak a kongresszusnak, mert szerintük a USOPC nem kezelte megfelelően a Larry Nassar által elkövetett szexuális zaklatások ügyeit. A tornászok szerint a bizottság múltbéli cselekedetei azt mutatják, hogy nem hajlandók szembesülni a sportágban fellelhető zaklatási problémákkal.

 

A USOPC úgy reagált, hogy „a levélben szereplő ügyek olyanok, amelyekkel a USOPC már több mint két éve foglalkozik”. Hozzátették, hogy „teljes mértékben elkötelezettek a szexuális zaklatás megfelelő kezelésében a sport minden szintjén”.


15 évnél fiatalabb tornászokat zaklatott. Megtiszteltetés volt önt elítélni - mondta a bírónő.

 

Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált.

 

A feljelentést azonban nem a USOPC, hanem az egyik áldozat, McKayla Maroney tette meg 2017 szeptemberében. A következő év januárjában az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott a botrány miatt, később pedig a USOPC elnöke is távozott posztjáról.

 

 

 

 

 

Forrás: Index

Fotó: Melissa J. Perenson / Netflix

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés