Kezdődik a footgolf világbajnokság Orlandóban

Az mfgsz.hu híre

A sportág negyedik világbajnokságát hétfőtől kilenc napon át az Egyesült Államokban található floridai Orlando városában rendezik. 39 ország közel ezer játékosa áll majd az elrúgókhoz, hogy három egyéni és három csapat kategkóriában döntsön az elsőség kérdéséről. Hazánkat 18 versenyző képviseli, mások mellett az első világbajnok Lengyel Bélával, az Eb-harmadik Tajtyi Róberttel és két Major győztessel, Bacskai Bencével és Tajtyi Ákossal.

 

A sportág vb történelme 2012-ben, Magyarországon kezdődött, Kisorosziban a Lengyel Béla elsőségével zárult torna volt az első a sorban. 2016-ban, Argentínában Christian Otero nyert, és az akkor debütált csapatformátumot az Egyesült Államok válogatottja nyerte, Magyarország ötödikként zárt. 2018-ban, Marokkóban már férfi, szenior és női egyéni kategóriában, valamint férfi csapatversenyben mérettettek meg a világ legjobbjai.

 

Az argentin Matias Perrone nyerte a király kategóriát, míg az olasz Stefano Grigolo a szeniorok, a brit Sophie Brown pedig a hölgyek között volt a legjobb. A csapatversenyt Franciaország nyerte, Magyarország itt is ötödik lett.. A koronavírus miatt a 2020-ra tervezett, majd 2021-re halasztott japán vb elmaradt. A 2023-as rendezést az Egyesült Államok nyerte, és minden idők legnagyobb versenyét hozzák tető alá. A tétet emelve a férfi, szenior és női egyéni kategóriák mellett a csapatversenyt ugyanebben a három kategóriában rendezik meg. Magyarországot 18-an képviselik a tornán. A felnőtt férfi mezőnyben 11, a szeniorok között 6, a hölgyeknél 1 versenyzőért szoríthatunk. A válogatott a férfi és a szenior csapatversenyben lesz érdekelt.

 

Orlandóban, a Walt Disney World Resort területén rendezendő világbajnokságon az egyéni és csapatverseny menetrendje váltogatja egymást a torna során. Május 28-án az egyéni verseny első napjával indul a vb. Összesen négy kört teljesít a férfi, szenior és női mezőny a további napokon (június 1., június 3. és június 5-6.

 

Az első napon elért egyéni eredmények alapján készül el a csapatverseny csoportkörének beosztása a férfiaknál. Kedden és szerdán már a csapatversenyé a főszerep. A férfiaknál az egyéni eredmények alapján a 24 kvalifikált ország hat darab négyfős csoportban mérkőzik egymással május 30-án és 31-én. A hat csoportelső és a két legjobb második jut tovább a negyeddöntőbe (június 2.). Az elődöntőt június 4-én, a döntőt és a bronzmeccset június 5-én rendezik.

 

A magyar csapat: 

Sipőcz Artúr, Sipőcz Béla, Balázsi Csaba, Tajtyi Ákos, Tajtyi Róbert, Póka Viktor, Fazekas Gábor, Bacskai Bence, Lengyel Béla, Szabó László, Bodócs András, Nagy István, Papp Péter, Podusil György, Nagy Anett, Molnár Attila és Gelencsér Gábor (Méri Gergely, a Floridában élő játékos a helyszínen csatlakozik a csapathoz)

 

20230526_csapat.jpg

 

A szenior és női csapatverseny programja:

Negyeddöntő (az első nap egyéni eredményei alapján): június 2.

Elődöntő: június 4.

Döntő és bronzmeccs: június 5.

 

A magyar ranglistán a legmagasabb, 1500-as besorolású versenynek felel meg a vb, ahol a férfi, a szenior és a női kategóriában is értékes pontokat lehet szerezni.

 

A szervezők 5 vadiúj pályával várják a versenyzőket a Walt Disney World Resort területén található golfpályákon.

 

A nap 24 órájában tervezett élő közvetítést a CTV Sports biztosítja, melyet egy applikáción, valamint az alábbi linken lehet követni: 

LIVE SCORE

 

Forrás: mfgsz.hu / Magyar Footgolf Szövetség


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés